Z výcvikového střediska hasičů ve Velkém Poříčí je centrální sklad humanitární pomoci pro Ukrajinu

7. březen 2022 08:24

V centrálním skladu humanitární pomoci pro Ukrajinu ve výcvikové středisku hasičů ve Velkém Poříčí na Náchodsku je neustále živo. Zatímco v minulých měsících záchranáři na speciálně vybudovaném polygonu trénovali mimořádně náročné zásahy, teď tam pomáhají s vykládkou a nebo nakládkou věcí určených pro lidi zasažené válkou na Ukrajině. 

Dárci tam přivážejí věci pro Ukrajinu zasaženou válkou. „Pro děti věci. Tady máme trvanlivé potraviny, dál čaje a polévky.“ Profesionální hasič Ladislav Horník mě provádí halou, která má asi 150 metrů čtverečních. Jsou v ní desítky krabic s nejrůznějším zbožím.

Čtěte také

Seznam toho nejpotřebnějšího má záchranář na několika hustě popsaných listech A4. „Máme seznam, je to vše připraveno. Třeba jaké potraviny jsou potřebné. Hlavně trvanlivé, konzervy a balená voda.

Poptávka je podle něj také třeba po dětském oblečení, shání se deky, spacáky, hygienické nebo zdravotnické potřeby. „Obinadla, jehly, stříkačky a dokonce i kapačky.

V centrálním skladu humanitární pomoci pro Ukrajinu ve Velkém Poříčí je pořád živo

Materiální pomoc sem lidé sváží z celého okolí. Krabice jsou často popsané nejen česky, ale také ukrajinsky. Teď se velká část věcí vydá na dlouhou cestu.

Čtěte také

Zrovna totiž přijel autobus, který má namířeno do ukrajinského Žytomyru, města, které je vzdálené asi 130 kilometrů od Kyjeva.

Řidič má za úkol přivézt odtamtud lidi ohrožené válkou. A aby nejen s prázdnou, cestu tam využije právě na přepravu humanitární pomoci.

„Poslední dva dny ostřelovali i Žytomyr, je to neuvěřitelně, říká mi Oleksiy, který s nakládkou pomáhá.

Čtěte také

V Žytomyru se narodil a má tam stále spoustu příbuzných a přátel. Autobus podle něj do Česka přiveze především ty nejvíc ohrožené. „Tam jsou několikaměsíční děti, batolata staré rok či dva. Nevím, kolik se jich do autobusu vejde.

Asi deset hasičů, s několika dalšími dobrovolníky, naložili humanitární pomoc ze skladu do autobusu zhruba za hodinu, následně řidiči popřáli šťastnou cestu.

Spustit audio

Související