Ukrajinka Olga studuje v Hradci Králové a teď za ní z válkou zkoušené Ukrajiny přijela část rodiny

5. březen 2022

České vysoké školy pomáhají svým studentům ukrajinské národnosti, například Univerzita Hradec Králové jim poskytla mimořádné stipendium nebo odpuštění kolejného. Nouzově pak může ubytovat i jejich rodiny, které z Ukrajiny přicestují.

Čtěte také

„Cesta po Ukrajině zabrala dva dny a přechod přes hranici trval v podstatě tři dny. Byla jsem na slovenské hranici. Maminka napsala zprávu, zůstaň někde v nějakém městě, protože máme tady před sebou sedm stovek aut, takže to asi nebude nijak rychlé,“ popisuje studentka Univerzity Hrade Králové Olga cestu svojí maminky a babičky z Ukrajiny.

Přijet od ukrajinských hranic do východních Čech jim trvalo dalších 10 hodin. Tatínek zůstal bojovat u Kyjeva. „Celý týden jsem úplně mimo, řeším jen pomoc pro rodinu, ale studium zůstává. Kontaktovala jsem pana děkana a pomohl mi tím, že oslovil mé vyučující. Zatím mi nebudou počítat absenci a nějaké pozdější domácí úkoly.

Čtěte také

Kromě studijních povinností musela Olga vyřešit ubytování pro svou rodinu - to nabídla právě hradecká univerzita. Navíc i všichni ukrajinští studenti dostali mimořádné stipendium deset tisíc korun.

„Na univerzitě mi pomohli zajistit bydlení na měsíc zdarma, což je výborné. Teď v sobotu už pojedeme do toho bytu. Teď nabízeli i mimořádné stipendium, což mi také hodně pomůže, pokud budeme muset hledat nějaký další byt nebo ubytování, říká studentka Olga.

Čtěte také

Podle mluvčího univerzity Jakuba Nováka poskytuje škola příbuzným i následnou pomoc s prací. „Snažíme se ve spolupráci s naším kariérním centrem najít příbuzným práci, takže zjišťujeme, v jakých oblastech jsou vzděláni, jaké mají pracovní zkušenosti. A budeme se jim snažit v rámci českého pracovního trhu hledat adekvátní uplatnění.

Univerzitě se už přihlásili i ruští studenti s žádostí o psychologickou podporu. Stipendijní pomoc by mohli dostat, pokud by se například kvůli vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT, nedostali ke svým penězům a neměli tu práci.

Ukrajinka Olga studuje v Hradci Králové a teď za ní z válkou zkoušené Ukrajiny přijela část rodiny

„Pakliže nám všechny tyto skutečnosti dokáží, tak bychom jim nějakým způsobem pochopitelně pomáhali, vysvětluje Jakub Novák. Univerzita Hradec Králové v následujících dnech zruší partnerské smlouvy se všemi patnácti ruskými univerzitami.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související