Opočenská farnost se připojila k výzvě papeže Františka a pomodlila se za mír na Ukrajině

3. březen 2022 08:44

V Opočně na Rychnovsku se sešli lidé, aby se společně pomodlili za Ukrajinu. Místní farnost tím vyslyšela prosbu papeže Františka. Ten totiž vyzval věřící, aby na popeleční středu obětovali půst a modlitby pro válkou zasaženou zemi. Při této mimořádné příležitosti proto místní farnost zpřístupnila ambity v klášterním kostele, kde je také možné symbolicky zapálit svíčku. 

Čtěte také

„Moc bych si přála, aby to všechno dobře dopadlo. Aby bylo co nejméně obětí a aby se to nějak vyřešilo,“ říká paní Martina, která použila svoji vlastní modlitbu.

„Já nejsem věřící, ale to je úplně jedno. Prostě jsme lidé a jako člověka se mne to všechno dotýká, doplňuje třesoucím se hlasem.

„To, co jste řekla, je vlastně modlitba. Protože to, že člověk touží po míru a pokoji, jak to cítí, to je nejzákladnější modlitba, vysvětluje farář Filip Foltán jedné z návštěvnic kostela.

Jsme ve velmi zdobném prostoru, v popředí je kasička se sbírkou na Ukrajinu a také ukrajinská vlajka. „Ta nesmí chybět. Ale teď se velmi těžko shánějí, tak se přiznám, že moje švagrová zdobila svatby, někomu v modré, jinému ve žluté, takže jsme vlastně použili něco ze svatebního stolu. Což může být opět zajímavá symbolika.

Čtěte také

„K té kasičce. Sbírka na Ukrajinu byla naprosto spontánní. Měli jsme sbírku v neděli při bohoslužbách a já jsem už avizoval, že dnešní den nebudeme vybírat, protože jsem chtěl, aby zde byl prostor spíše k modlitbě, ke ztišení a rozsvícení svíček. Ale lidé začali chodit a říkali, že by rádi přispěli. Tak jsem rychle běžel pro kasičku a udělali jsme ještě jednu sbírku, říká Filip Foltán.

„Zveřejníme kolik peněz se vybralo a všechno pošleme samozřejmě na Ukrajinu. Je ale úžasné, že to vzniklo naprosto spontánně ze strany lidí, nikoliv z mé, dodává.

Prostory ambitu klášterního kostela v Opočně na Rychnovsku budou až do Velikonoc otevřené pro modlitbu za Ukrajinu každou sobotu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související