V opočenském zámeckém kostele bude poprvé v historii veřejnosti zpřístupněna hrobka rodu Trčků

1. červenec 2021 09:36

Hrobka rodu Trčků v Opočně na Rychnovsku bude letos poprvé zpřístupněna veřejnosti. Lidé budou mít možnost nahlédnout do místa posledního odpočinku jednoho z nejvýznamnějších českých rodů v rámci mimořádných prohlídek zámku. Ty se uskuteční dvakrát během letních prázdnin.

Přicházíme k dvoukřídlým dveřím a za nimi je poměrně malý prostor s okénkem.

Čtěte také

Jsou tu Filip Foltán, farář zdejšího děkanství, a Tomáš Kořínek, kastelán opočenského zámku. Díváme se na bohatě zdobené cínové rakve s nápisy.
„Měli by to být původní majitelé zámku, kteří byli pohřbeni v tomto kostele, který byl původně zámeckou kaplí svatého Ondřeje. Ta sloužila také jako hrobka pro rod Trčků z Lípy. Ty rakve byly v roce 1866 zhanobeny. Byly vytaženy na náměstí a otevřeny."

„Potom tedy Colloredové vytvořili tuto novou hrobku, kam byly rakve s ostatky uloženy v roce 1884."

Vilém Trčka z Lípy, jeden z těch, kteří tady odpočívají, zemřel roku 1569.
„To je ten hlavní Trčka, který postavil renesanční opočenský zámek. A jeho choť Barbora, rozená z Biberštejna, později provdaná Žerotínová, ti jsou pohřbeni v této hrobce."

Čtěte také

Jak farář Filip Foltán vnímá zpřístupnění hrobky a možnost nahlížení veřejnosti?
„Jako duchovní nepovažuji za brutální to, že lidé uvidí rakev. Protože to samozřejmě bude opatřeno tak, aby bylo vše pietní. Budeme prosit lidi, aby zde zachovávali klid a ticho. Budou zde vystaveny i prsteny, který jim byly sundány právě při tom hanobení. Lidé spatří životní příběh, který nás může přivést k zamyšlení nad naším vlastním životním příběhem."

Pan farář zmínil prsteny.
„Prsteny byly rodové šperky. Je zajímavé, že se dochovaly a farnost je má uloženy ve svých trezorech," dodává Tomáš Kořínek.

Hrobka rodu Trčků v Opočně na Rychnovsku bude poprvé zpřístupněna veřejnosti

Hrobka rodu Trčků v Opočně na Rychnovsku bude výjimečně a poprvé v historii zpřístupněna letos 10. července. Podruhé potom 21. srpna. Vždy ve večerních hodinách.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související