Opočno je krajským historickým městem roku. A v soutěži Památka roku vyhrálo hned dvakrát

2. únor 2021

Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR. Krajským vítězem za rok 2020 se v Královéhradeckém kraji stalo Opočno. Bude tak soutěžit o celostátní titul Historické město roku.

Hodnotící komisi zaujala systematičnost, s jakou město Opočno své historické centrum obnovuje a kvalitou, jakou od oprav a úprav vyžaduje. Ocenila rovněž, že se město ve více případech rozhodlo pořídit do svého vlastnictví ohroženou historickou budovu, postarat se o ni a využít ji pro rozšíření kulturní nabídky pro své obyvatele i návštěvníky.

Čtěte také

Podle starostky Opočna je to pro město velký úspěch a velká reklama. Věří, že by ocenění mohlo pomoci i při hledání financí na rekonstrukci objektu čp. 2 na Trčkově náměstí.

„Chceme také motivovat vlastníky objektů v památkové zóně, aby investovali do oprav svých nemovitostí. Nabídnout jim bezplatnou konzultaci s městským architektem a třeba i nějakou finanční podporu,“ dodává starostka.

Historické domy na Trčkově náměstí se objevily v seriálu Božena, který nedávno vysílala Česká televize.

Památka roku 2020

Do této soutěže město Opočno přihlásilo rekonstrukci kostnice v areálu Mariánského kostelíku. Druhým želízkem v ohni byl dům čp. 24 v Kodymově ulici, který přihlásil majitel domu. Obě rekonstrukce získaly první místo v rámci Královéhradeckého kraje a postoupily do celostátního hodnocení.

Kostnice byla téměř na spadnutí
Stavba kostnice z 18. století v posledních desetiletích značně chátrala a zachránit ji mohla jen kompletní rekonstrukce. Ta proběhla v letech 2019 a 2020.

Kostnice u Mariánského kostelíku prošla kompletní rekonstrukcí

Areál Mariánského kostelíku, kde se kostnice nachází, je vyhledávaným místem pro pořádání kulturních akcí a svatebních obřadů. Opravený objekt tak nabízí další možnosti pro pořádání komorních výstav či koncertů.

Dům čp. 24 v Kodymově ulici
Cílem rekonstrukce památkově chráněného stavení ze 16. století bylo zřízení pohodlného obytného a pracovního prostoru při maximálním zachování původní architektury domu. Ačkoliv vnější vzhled se téměř nezměnil, dům prošel během dvou let náročnou rekonstrukcí a vnitřní prostory doznaly rozsáhlých změn.

Dům čp. 24  v Kodymově ulici v Opočně - obývací pokoj

Jak Opočno dopadne v celorepublikovém srovnání, se dozvíme na vyhlášení výsledků soutěže 25. března v Poděbradech.

autor: baj | zdroj: Informační centrum Opočno
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.