Zámek v Opočně pamatuje už skoro 1000 let. Pokaždé, když otevřete dveře, uvidíte něco zajímavého

15. červenec 2020

Máme pro vás další krásný letní prázdninový tip na výlet na zámek v Opočně, který je úžasným dokladem života české společnosti v průběhu pěti staletí. Navíc je obklopen nádherným krajinářským parkem a uvnitř zámku můžete kromě historických interiérů a obrazů obdivovat i jedinečnou sbírku zbraní. Naším hostem je kastelán a správce Tomáš Kořínek.

Vy jste vysoký chlap, kolik měříte? A co zámecká futra a dveře, vejdete se do nich?
Měřím 193 centimetrů. A máte pravdu, s těmi zámeckými futry je to špatné, zejména v přízemí jsou hodně nízká, tam bylo služebnictvo. Takže jsem už několikrát dostal pěknou ránu do hlavy.

Tomáš Kořínek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaký byl onen rok, co jste správcem opočenského zámku? Můžeme teď zapomenout na koronavir, kdy k vám lidé nemohli jezdit, což bylo určitě unikátní.
Rozhodně. Určitě to bylo o tom, abych se naučil velké množství věcí. Ať už to bylo účetnictví, personalistika, potom různé stavební věci, komíny a všechno možné. Tedy ten rok byl hodně o učení. A poznávání.

První písemnou zmínku už máme v Kosmově kronice z roku 1068. Nejzásadnější renesanční přestavba zámku přišla za Trčků z Lípy.
Mgr. Tomáš Kořínek, kastelán a správce opočenského zámku

Jak jste zvládli onu dobu bez návštěvníků?
Věnovali jsme se především velkému úklidu a také prořezávání zámeckého parku, uklidili jsme některé náletové dřeviny a takové věci. Takže jsme nelenili, rozhodně jsme onen čas využili pro to, abychom zámek otevřeli ještě krásnější.

Čtěte také

Měl jste čas a možnost poznávat zámek trochu víc do hloubky. Nějaké tajné místnosti a chodby jste neobjevil?
Dostal jsem se do mnoha míst, která byla dlouhou dobu zamčena. Sháněli jsme po těch zamčených a zavřených místnostech části mobiliáře, o kterých jsme věděli, že v expozice někde byly. Takže jsme objevovali, co je za zamčenými dveřmi a uklízeli jsme a čistili. Protože chystáme velkou reinstalaci na příští rok 2022. Podle historických fotografií jsme věděli, kde co tak nějak plus mínus bylo. A na Opočně je velký unikát, obvykle otevřete nějaké dlouho zavřené dveře a něco, co znáte z těch historických fotografií, tam najdete.

Takové objevování bylo jistě dobrodružstvím i pro vás.
Přesně tak, trochu ano.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek, dokládajících způsob života, vkus i myšlení části české společnosti v průběhu pěti století

Připomeňme historii zámku v Opočně?
První písemnou zmínku už máme v Kosmově kronice z roku 1068, takže už v Opočně stojí skoro 1000 let. Nejzásadnější renesanční přestavba přišla za Trčků z Lípy, pak trochu barokní přestavba za Colloredů.

Čtěte také

Zrovna dnes jsme měli soutěžní otázku, v jakém slohu je postaven opočenský zámek a posluchači věděli, že v renesančním. Ale gotická stopa je tam tedy také.
Je tam, přesně tak, protože renesanční zámek stavěli na základech gotického hradu. Jednak je to v jedné části zámku tak zvláštně přepatrováno, je tam vsunuté mezipatro, to je takový pozůstatek gotického hradu. Jeho asi nejviditelnější částí je zachovaná Studniční věž, která je vidět z vyhlídky.

Vy jste už některé historické majitele zámku zmínil, můžeme připomenout, kteří pánové na Opočně sídlili?
Pro nás jsou nejzásadnější dva rody a to jsou Trčkové z Lípy, kteří se postarali právě o onu krásnou renesanční tvář Opočna. A potom od třicetileté války rodina Colloredů, posléze Colloredo Mansfeld.

Svátky růží v Opočně - prohlídky zámku provoněné bohatými historickými vazbami ze stovek květin, zejména jejich královny - růže

Jak vy jste se na opočenský zámek dostal? To kastelánům nějak přidělují, můžete si vybrat, kam půjdete?
Nemůžeme si vybrat. Ne, že bychom to měli přiděleno. Ale protože jsem původem Východočech, tak jsem se vlastně vrátil ze severu Čech zase zpátky do Opočna.

Čtěte také

Ale věřím, že kdybyste si mohl přeci jen vybrat, že abyste si stejně vybral Opočno, ne?
Pro mě to má obrovské kouzlo v tom, že je tam obrovské množství mobiliáře a krásné sbírky.

I procházka rozlehlým zámeckým parkem v údolí Zlatého potoka je úžasná a nabije člověka energií. Co je takovým vaším největším lákadlem, za čím k vám lidé jezdí?
Odborníci nejvíc oceňují na zámku v Opočně zbrojnici, která se nachází ve třech sálech. A taková čtvrtá, další skrytá zbrojnice, je přístupná v letošní sezoně úplně nově se správcem depozitáře. Ten vás zavede do oné poslední čtvrté zbrojnice, která je úplně napěchovaná různými kordy a dalšími zbraněmi.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Kde se vzala tak rozsáhlá sbírka zbraní?
Josef II. Colloredo Mansfeld, majitel zámku z přelomu 19. a 20. století, byl vášnivý sběratel skoro všeho. Takže sbíral mimo jiné i zbraně a shromáždil tyto sbírky právě do Opočna.

Počítali jste, kolik zbraní tam máte?
Máme různé evidenční systémy. V Opočně je teda zhruba 2 500 zbraní. Palné, sečné, meče, různá děla. Všechno možné.

Čtěte také

A máte také úžasné etnografické sbírky.
Přesně tak, majitel Josef II. Colloredo Mansfeld se vypravil i dvakrát do Afriky a do Ameriky. Z cest si přivezl různé suvenýry, které tam nakoupil, ať už od indiánů nebo obyvatel Afriky. Přivezl to všechno do Opočna. Máme to vystaveno hned v první místnosti. Jako si dnes my vozíme z dovolené suvenýry, tak on si také přivezl.

Na zámku je také unikátní obrazárna.
Máme dokonce dvě obrazárny, jsou to velmi vzácná díla, zejména italských malířů. Ale máme i česká díla, třeba krásný prospekt opočenského panství, takovou mapu ze 17. století. Máme i obraz, o kterém se dlouhou dobu tvrdilo, že je od Hieronyma Bosche. Potom se bohužel zjistilo, že je namalován na dřevě ze stromu pokáceného 20 let po Boschově smrti. Tedy jeho autorství vyvrátila dendrochronologie.

Zámecký trezor v Opočně skrýval několik krabic s překvapením

Když k vám přijedu v létě na výlet, co mi ukážete?
Máme takové klasické trasy, ať už to jsou historické interiéry, právě zmiňovaná zbrojnice nebo apartmá Kinských. A na léto jsme připravili ještě jednu mimořádnou prohlídku. Ta bude v první polovině srpna po skrytých místech mimo prohlídkové trasy. Půjde se například do Stříbrnice, do rodinného archivu nebo do jedné skryté knihovny. A dokonce i do chodby, která spojuje zámek, kostel a letohrádek, ta má celých 270 metrů.

Když jdete v noci po zámku, tak je slyšet spoustu různých zvuků. Stále si ale říkám, že to pracuje dřevo. Strašidlo jsem zatím neviděl.
Mgr. Tomáš Kořínek, kastelán a správce opočenského zámku

Co letní prázdninové speciální akce?
Ve čtvrtek nás čeká koncert operních árií v obrazárně zámku. Arkády jsou krásně nasvícené. To pak můžete vidět i 5. září, kdy zámek čekají noční prohlídky s oživenými postavami. Uvidíte ruského cara, pruského krále i rakouského kancléře. Ti právě na opočenském zámku byli na začátku 19. století a na své schůzce rozhodovali o tom, jak dál postupovat proti Napoleonovi. Takže se vrátíme do této doby.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Je nějaké zámecké strašidlo v Opočně?
Žiji tam rok a půl a stále jsem nic neviděl. Když jdete večer nebo v noci po zámku, tak je slyšet samozřejmě spoustu různých zvuků, ale já jsem na to příliš velký realista. Stále si říkám, že to pracuje dřevo. Strašidlo jsem zatím neviděl.

Jakub Schmidt a Tomáš Kořínek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Moc děkuji za rozhovor. Naším hostem byl dnes Tomáš Kořínek, kastelán a správce opočenského zámku. Krásné léto vám přeji.
Děkuji za pozvání, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související