Nádvoří zámku v Opočně se podle dobových pohlednic vrací do podoby na začátku 20. století

23. prosinec 2019 11:38

Dělníci vracejí arkádovému nádvoří opočenského zámku podobu z 20. let minulého století. Jedním z důvodů je podle kastelána zabezpečení vzácných soch proti neukázněným návštěvníkům.

S Tomášem Kořínkem, kastelánem opočenského zámku, přecházíme nádvoří této nádherné stavby. Ta je momentálně bez návštěvníků a turistů.

Dělníci vracejí arkádovému nádvoří opočenského zámku podobu z 20. let minulého století

Ovšem jsou tu řemeslníci.
„Tento čas, kdy nejsou na zámku návštěvníci, využíváme k tomu, že zkrášlujeme náš areál a nádvoří. V současné době se tady odehrává to, že se navrací podoba nádvoří do doby na začátku 20. století."

Prostor na čelní straně nádvoří prochází stavebnímu úpravami

Čtěte také

„Řemeslníci momentálně rovnají obrubníky, aby to bylo srovnáno do kolmé pozice k dlažbě. A vytrhávají se kořeny od buxusů, které stály v rozích nádvoří. Ty jsou ovšem nepůvodní, byly sem vysázeny někdy v 60. až 70. letech minulého století. My bychom rádi na jejich místo vrátili zpátky pyramidální tisy. A vrátí se sem buxusové ornamenty. Samotná socha jelena, která je uprostřed, bude v záhonu červených květin."

A Tomáš Kořínek upřesňuje, z čeho se při postupu opravy nádvoří vychází.
„Vycházíme z dobových fotografií a pohlednic. A je několik důvodů, proč jsme k této obnově přistoupili. Prvním je estetický důvod. Jistě to bude vypadat krásně. Druhý důvod je, že nejčastější fotografie návštěvníků z opočenského zámku ukazují člověka, jak si sedne na sochu jelena a drží se paroží. Což samozřejmě pro ty sochy není úplně dobré. Tak věříme, že tato úprava nádvoří také zabrání onomu vandalismu, který na sochách probíhá."

Co vše mají nyní řemeslníci před sebou?

„Do konce roku bychom rádi vrátili do správné polohy obrubníky. A potom, až to bude hotové, tak chceme natáhnout závlahový systém. Abychom tady nemuseli běhat s konví a záhony se hezky zalévaly samotné. To ještě nás čeká letos. Příští rok potom dojde k oněm zmíněným záhonovým dosadbám," dodává kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Úprava arkádového nádvoří bude v Opočně dokončena do začátku května příštího roku.

Dělníci vracejí arkádovému nádvoří opočenského zámku podobu z 20. let minulého století
autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související