V Opočně se už příští rok budete koupat na opraveném koupališti u rybníka Broumar

7. duben 2019 09:46

Opočenské koupaliště čekají opravy. Lidé se mohou těšit nejen na moderní bazény, ale také na větší počet vodních atrakcí. Vzhledem k tomu, že radnice nechtěla obětovat letošní koupací sezónu, začnou práce až na podzim. Město bude do areálu investovat miliony korun. 

Opočno má v plánu proměnu centra obce Čánka, jejíž kořeny sahají až do 14. století

Centrum obce Čánka

Město Opočno by chtělo v následujících letech opravit centum obce Čánka, která je místní částí Opočna. Zastupitelé na svém poslední zasedání rozhodli, že na celou lokalitu nechají zpracovat architektonickou studii. Ta má za úkol zachovat historickou hodnotu obce, jejíž kořeny sahají až do 14. století. Peníze chtějí v Opočně shánět pomocí dotací.

Opočenské koupaliště na břehu rybníka Broumar prošlo poslední velkou opravou v roce 1995. Vzhledem k tomu, že jsou bazény postaveny na nestabilním podloží, je v posledních letech časově i finančně náročné připravit koupaliště na letní sezónu.

"Pracujeme na tom dva měsíce. A složité je to v tom, že zima odtrhá celé metry keramického obkladu a my ho musíme znovu přidělávat, musíme stěrkovat, beton je děravý. Takže je to docela velká investice, v řádech desetitisíců, jen na materiálu," vysvětluje ředitel Technických služeb v Opočně Luboš Hradecký. 

Při plánované opravě dojde k zásadní proměně celého areálu 

Stávající dětský bazén nahradí dva obdélníkové bazénky ve dvou úrovních propojené skluzavkou a vodními schody.

Sportovní park Pardubice umožňuje i neorganizovanou letní zábavu

"Po rekonstrukci zůstane velký bazén stále ve velké části jako plavecký. A jeho část se promění na v část s atrakcemi, která přinese zejména dětským návštěvníkům nové zážitky. A hlavní změna bude v tom, že bazény už nebudou s keramickým obkladem, ale budou vyloženy nerezovou vanou," říká za městský úřad v Opočně Renáta Černá. 

Hráz rybníku Broumar v Opočně je ve špatném stavu. Kolik bude stát oprava?

Hráz největšího rybníku na Rychnovsku - opočenského Broumaru - nutně potřebuje opravit. Z opuky ji postavili v 16. století, po válce ji rozšiřovali mimo jiné tím, že tam navezli suť.

Hráz největšího rybníku na Rychnovsku - opočenského Broumaru - nutně potřebuje opravit. Z opuky ji postavili v 16. století, po válce ji rozšiřovali mimo jiné tím, že tam navezli suť. Po hrázi vede silnice druhé třídy, takže se stavba otřásá a na několika místech se začíná rozpadat. Rybník vlastní město Opočno, pronajatý jej má šlechtická rodina Kolowratů.

Nerezové vany v bazénech budou pro Opočno znamenat nejen snížení nákladů na údržbu a ale také se podaří zamezit úniku vody a tím i následnému ochlazování bazénu. 

Návštěvníci se mohou těšit i na novou dlažbu v okolí bazénů a další novinky.

"Velice zajímavým prvkem bude přístřešek u dětského bazénu, který by měl poskytnout komfort rodičům s malými dětmi. A další investicí navíc bude i rekonstrukce stávajících sociálních zařízení, které mají dnes návštěvníci k dispozici a které už nevyhovují současným standardům," dodává Renáta Černá. 

Za opravu koupaliště utratí město necelých 30 milionů korun. Práce začnou bezprostředně po konci letní sezóny a hotovo má být do konce dubna příštího roku.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související