Koupání ve vodní nádrži v areálu kempu Písák v Týništi nad Orlicí bude v létě příjemnější

17. prosinec 2018 09:39

Lidé v Týništi nad Orlicí se mohou těšit na lepší koupání. Město nechalo odstranit bahno ze dna přírodní nádrže v areálu kempu Písák. Protože vodní plochu nelze vypustit, tak byl na místě speciální sací bagr, který sedimenty odčerpal do připravených lagun. Týniště nad Orlicí do čištění bývalého písníku investovalo zhruba jeden milion korun. Reportér Václav Pilný natáčel na místě.

„Tohle je zařízení, které čerpá ten sediment. Je tam šnek, který sediment narušuje, potom velké čerpadlo, které vše čerpá do rour, které materiál přenášejí na sedimentační laguny," vysvětluje Josef Urbánek, vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Týništi nad Orlicí.

Podjezd místo železničního přejezdu. Vyřeší dopravu v Týništi nad Orlicí? Snad za 10 let...

03171259.jpeg

Složitou dopravní situaci v Týništi nad Orlicí by měl v budoucnu vyřešit podjezd pod železniční tratí v blízkosti Vodárenské věže. Železnice v současné době rozděluje městečko prakticky na dvě poloviny a v době dopravní špičky se u přejezdu tvoří dlouhé kolony aut. Další informace má reportér Václav Pilný.

„Tato technologie má výhodu, že je schopná odsát jemný sediment včetně bláta, které v nádrži vzniká. Kdežto klasický bagr onen jemný sediment nevytáhne. Než sem najela tato firma, tak jsme museli vyrobit laguny, kam se sediment s vodou přečerpává. Štěstí bylo, že prostor tady byl k dispozici," říká Josef Urbánek.

A hned doplňuje: „Tyto trubky se propojí a svaří. Jsou vidět plováky, to jsou svařené trubky naplněné vzduchem. To se přiváže k potrubí, kterým se materiál odsává, a drží jej na vodní hladině."

Týniště nad Orlicí nechalo odstranit bahno ze dna přírodní nádrže v areálu kempu Písák

Přicházíme k odtěženým hromadám. Vypadají jako odtěžený písek.
„To jsou uměle vytvořené hráze. Ty jsme vyrobili z materiálu, který tady byl k dispozici."

Proč vlastně došlo k rozhodnutí odebrat sediment ze dna přírodní nádrže?

„Lidé na to upozorňovali. Ale hlavně správce požádal zastupitelstvo města, že by bylo vhodné nádrž prohloubit a také odtěžit sediment. Aby úroveň a kvalita koupání tady byla co nejlepší," doplňuje Josef Urbánek.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související