Pískovna v Adršpachu je národní přírodní rezervací. Lidé ale zákaz koupání v ní porušují

4. srpen 2018 10:45

V pískovně u vstupu do Adršpašských skal, která je národní přírodní rezervací, je dlouhá léta zakázáno koupání. To ale lidé stejně dlouhou dobu nedodržují. Proto ochranáři pravidelně vyrážejí na kontroly a pokutují neukázněné návštěvníky. Byli jsme u toho s mikrofonem. 

Pískovna v Adršpachu s průzračnou vodou a bílými písčitými břehy v horkém počasí přímo láká ke koupání. Ale v tom je problém. To se tady - v srdci Chráněné krajinné oblasti Broumovsko - nesmí. Lidé to vědí, a přesto zákaz porušují. Jediné co pomáhá, jsou pravidelné kontroly, při kterých padají i pokuty.

Unikátní jezero v Adršpašských skalách láká ke koupání. To je v něm však zakázané

Unikátní jezero v Adršpašských skalách láká ke koupání. To je v něm však zakázané

Jde totiž o národní přírodní rezervaci. Zákaz ale denně porušují desítky a někdy i stovky lidí. Nejčastěji večer, po oficiální otevírací době, kdy nemusí u vstupu do skal platit. Tentokrát se jim to ale vymstilo, na místo totiž přijela kontrola.

Je zhruba půl sedmé večer. Pokladna do Adršpašských skal už je zavřena. Před ní se teď shromažďují pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko, zástupci obce Adršpach a technických služeb, ale také městské policie z Trutnova spolu s inspekcí životního prostředí. Společně půjdou kontrolovat pískovnu, kam se opakovaně vracejí neukáznění plavci a rekreanti, přestože je tam koupání zakázáno.

„Je to národní přírodní rezervace. Vstup je tady povolen pouze na turistickou trasu okolo pískovny. Dnes je tady těch, kteří tento zákaz porušili, něco mezi 40 až 50," vysvětluje Petr Kuna, pracovník Správy CHKO Broumovsko.

Situace se poměrně vyhrotila. Protože dva horolezci, kteří byli usvědčeni fotografií, že se v pískovně vykoupali, odcházejí a nejsou ochotni zaplatit pokutu, ani se městským strážníkům legitimovat.

Zhruba po hodině dohadování oba ostravští horolezci přistoupili na vypsání složenky a zaplacení pokuty ve výši 500 korun.

V pískovně u vstupu do Adršpašských skal je zakázáno koupání

Po dvouhodinové kontrole má Hana Heinzelová, pracovnice Správy CHKO Broumovsko, sečteno, kolik bylo dnes pokutováno osob: „Dnes jsme pokutovali 20 osob. Z toho nám na místě zaplatilo 7 lidí."

Stráž ochrany přírody kontroluje pískovnu v podstatě každý den. Kontroly ve spolupráci s CHKO Broumovsko budou pokračovat i v průběhu prázdnin.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související