Koupání v řece není přežitek. Říční plovárny umí příjemně překvapit. Jako ta na Úpě v Jaroměři

9. srpen 2018 09:16

Říční plovárny dokáží i v jedenadvacátém století přežít. Ale nejen to - čím dál víc lidí jim dává přednost před moderními koupališti s chemicky upravenou vodou. Možnost vrátit se ke starému způsobu koupání - ale v moderním a čistém prostředí - mají návštěvníci třeba v Jaroměři na koupališti na řece Úpě. 

„Naše vize byla taková, udělat retro koupaliště ve starém duchu, ve kterém se to dříve dělalo. Aby bez placení mohli lidé chodit k řece a na Úpě se koupat," popisuje záměr majitel a provozovatel koupaliště na Úpě v Jaroměři Kamil Mach.

Oprava prvorepublikových převlékáren na koupališti Dachovy u Hořic přišla tři minuty po dvanácté

Prvorepublikové šatny na přírodním koupališti Dachovy u Hořic se poprvé dočkaly zásadních oprav

Hořice už druhým rokem zachraňují cennou architektonickou památku - prvorepublikové dřevěné šatny na koupališti v Dachovech. Letošní druhá etapa stojí přes dva milióny korun a ukazuje se, že se opravovat začalo na poslední chvíli. Práce odhalily, že dřevěná konstrukce je v některých místech ve výrazně horším stavu, než se původně předpokládalo.

Na koupališti se skutečně neplatí, jediné, za co si případně vedle občerstvení připlatit musíte, jsou sprchy - ty fungují na žeton za 30 korun.

Koupaliště na Úpě navazuje na starou tradici, ale přitom rozhodně nepůsobí nemoderně nebo archaicky. Dno Úpy je vybetonované, vstup do vody po schodech a voda je až neuvěřitelně čistá.

A tak se Bára Smékalová nebojí chodit do řeky ani s malou dcerkou: „Nebojím. Jelikož na těch schůdkách není vůbec žádný sliz, že by to klouzalo. Je to tady v pěkném stavu. Vím, že bude v pohodě, když budu kolem dcery plavat a koukat na ni, ona už ví co dělat."

Říční koupaliště v Jaroměři na řece Úpě

Čisté je i dno, které provozovatel koupaliště tu a tam čistí. Především po deštích, kdy se řeka přeci jen zakalí a přinese sebou i trochu té zeminy. Pak stačí nad koupalištěm snížit průtok natolik, aby se vybetonované dno ocitlo prakticky na suchu, a pak špínu uklidit.

Vedra lákají k vodě. Koupaliště si pochvalují tržby, naopak v některých řekách je nedostatek vody

Na koupališti Flošna v Hradci Králové

Současné počasí prakticky nedává řadě z nás na vybranou - pokud nechceme jen sedět doma u zapnutého ventilátoru a čekat, až se navečer přeci jen trochu ochladí, musíme k vodě. Jenže tenhle nápad mají v kraji desetitisíce lidí a tak se není co divit, že na řadě koupališť evidují rekordní tržby.

S koupáním je spokojená i další návštěvnice Jana Slaninová: „Tady byly za první republiky sluneční lázně, tudíž to koupaliště tady už bylo. Od kdy tady je beton na dně, to tedy nevím. To nepamatuji, že by se dělalo, to už tady snad muselo být. A dál už krásně plavete. Jsou tam kameny, takže trošku blátíčka tam je, ale to je normální v každé řece. Ale není to nic, co by mělo lidi děsit."

Pár metrů od vody je občerstvení, u něj poměrně dost lavic a stolů - na nich se dá sedět, třeba ve stínu stromů, a číst si, aniž by se někdo tvářil nepříjemně, že nemáte dostatečnou útratu. Příjemné pro pejskaře je i to, že do areálu a také do řeky mohou právě i psi, i ti to mají na Úpě zadarmo.

Pokud se vám nezdá, že byste se měli koupat ve stejné vodě s cizím psem, tak právě tohle je výhoda řeky - pes vyleze a za pár sekund už je díky proudu řece v koupališti voda nová, čistá.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související