Na zámku v Opočně čistí sbírku vzácného benátského skla. Křehké exponáty pamatují 16. až 19. století

29. únor 2020 10:16

Na zámku v Opočně čistí tým proškolených pracovnic vzácné benátské sklo. Tamní sbírka obsahuje několik desítek kusů, jejich cena je podle odborníků nevyčíslitelná. Výjimečnost tohoto křehkého skla spočívá především v přísně utajované technologii výroby.

Ludmila Šintáková právě vysává sametem vyloženou vitrínu. Neohroženě mezi vzácnými kousky skla projíždí vysavačem.
„To víte, že mám trošku strach. Určitě je čeho se bát."

Milan Junek ze správy zámku dohlíží na práce se sklem. V čem spočívá jeho vzácnost?
„Jedná se o takzvané benátské sklo, které bylo pojmem zejména v době renesance. Ono má dlouhou historii. Bylo to ve své době, v 16. a 17. století, opravdu věcí prestiže. Každý, kdo chtěl něco znamenat, z oné bohaté šlechty, tak musel mít soupravu benátského skla."

Sbírka na zámku v Opočně čítá kolik kusů?

„Máme tady přes 20 kusů originálů, které jsou skutečně z Benátek onoho 16. a 17. až 19. století. A potom je zde ještě několik kusů například holandského skla ze 17. století," vypočítává Milan Junek.

Čtěte také

A hned ještě doplňuje.
„Sklo je to velice křehké. Vychází to hlavně z jeho konstrukce. Když se podíváte, tak všechny číše mají velmi tenké stěny. To vychází ze složení skloviny, která má hodně sodíku, což umožňovalo takto tenkostěnné sklenice vyrábět. Na druhou stranu to ovšem přinášelo onu křehkost. Oproti například baroknímu českému sklu, které bylo draselné a velice tvrdé. Proto se dalo brousit a tím také bylo slavným."

Složení renesančního benátského skla známe. Ale přesná technologie jeho výroby zůstává tajemstvím.

Čtěte také

„Tajemství výroby benátského skla bylo dlouhou dobu střeženo. Víme, že dokonce tak přísně, že pokud sklář opustil Benátky bez dovolení, tak byl okamžitě vyzván k návratu. A pokud neuposlechl, byla uvězněna celá jeho rodina. A za zvláště zatvrzelými uprchlíky byli z Benátek posíláni speciální mstitelé, kteří měli jediný úkol, fyzicky uprchlíka zlikvidovat."

Při omývání těchto vzácností se používají současné běžné čistící prostředky nebo něco speciálního?

„Používáme dnešní klasické čistící prostředky a teplou vodu. Jen to smáčíme, následně opláchneme v čisté vodě a necháme okapat. Musí se to zajistit, aby sklenice nespadly," říká Ludmila Šintáková.

Co by se stalo, kdyby se některý z kousků rozbil?

„To je jednoduché, to se zkrátka nesmí stát. Dámy jsou na to proškolené. Vše se musí dělat velice pečlivě a pomalu. Rozbít se to prostě nesmí," usmívá se Milan Junek.

Čištění benátského skla zabere přibližně dva dny. Generální úklid na opočenském zámku bude hotový do poloviny března.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související