Faru z 16. století na Trčkově náměstí v Opočně čeká celková obnova za přibližně 18 milionů korun

13. březen 2021 09:05

Starou faru v Opočně na Rychnovsku čeká kompletní obnova. Po jejím skončení bude sloužit nejen k bydlení místnímu faráři, ale také k setkávání lidí na výstavách a různých kulturních akcích. 

První opravy se budou týkat zahradního domku, kde vznikne menší bytová jednotka. Do ní se na dobu prací přesune pan farář, který momentálně obývá jednu farní místnost a ta zároveň slouží i jako kancelář děkanství.

Čtěte také

S farářem Filipem Foltánem jsme v hale staré fary ze 16. století.
„Ano, je to kulturní památka, která byla tedy 14 let neobydlená, víceméně zavřená. Nachází se v historickém centru Opočna a je prakticky propojena se zámkem, protože zámecká chodba vede přímo farou do letohrádku. Takže jde opravdu o nádhernou památku."

Pokračuje do prvního patra. A tady to skutečně vypadá jako na zámku.
„Tady máme největší sál, kterému já říkám děkanský. Jde o takovou společenskou místnost, která je secesně upravena. Když jsme začali dělat historicko - stavební průzkum, tak pravděpodobně pod těmi secesními malbami se nachází barokní malba. Jsou tu i kachlová krbová kamna."

Starou faru v Opočně na Rychnovsku čeká kompletní obnova

Krásný strop je bohatě malovaný, ovšem také hodně rozpraskaný. A na stěně před námi je vidět i vlhkost.

„Celkově byla fara naposledy nějak významně opravována před 2. světovou válkou. Takže si umíte představit, jak v současnosti vypadá. Letos se nám povedlo, smutně řečeno, prohlásit střechy za havarijní stav. Ony vypadají na první pohled velice dobře, nicméně propouští vlhkost."

A důsledkem jsou prasklé stěny a stropy

„Celý sál se bude postupně restaurovat. Potom bude zapotřebí zateplení, vyměnit elektroinstalaci a vodovodní rozvody, udělat nové koupelny. A repasovat historická okna ještě s původními skly. Těch oken je poměrně dost a vlastně všechna jsou uhnilá," dodává Filip Foltán.

Zahradní domek by měl být opraven do konce letošního roku. Obnova samotné fary v Opočně by měla začít v příštích letech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související