Vandalové poničili opravenou barokní kostnici v Opočně, která se pyšní titulem krajská památka roku

22. květen 2021 09:39

Vandalové poničili barokní kostnici v Opočně na Rychnovsku. A to jen několik dní po dokončení rozsáhlé obnovy této historické stavby a jejího okolí. Budova se nachází v areálu místního Mariánského kostela a mimo jiné se pyšní například titulem krajská památka roku.

„Tady to dříve končilo. Zde už vstupujeme na nově udělanou cestu, která nás přivádí k zrekonstruované kostnici a márnici s novým dlážděným předpolím," vysvětluje Renata Černá, tajemnice města Opočna.

Čtěte také

Přicházíme ke stavbě, která vypadá úplně jinak, než když jsem tady byla naposledy. Ale dnes jsme tady také proto, že objekt byl poškozen.
„Tato stavba, ač byla mnoho let upozaděna, tak se do centra pozornosti dostala za poslední dva roky jednak tím, že prošla celkovou rekonstrukcí za bezmála 3 miliony korun. My jsme na ni byli natolik pyšní, že jsme ji přihlásili i do soutěže o památku roku a zvítězili jsme. Což byl veliký úspěch."

„Ale na druhou stranu nám nyní přibyla vráska na čele tím, že nějací vandalové poničili tuto úplně nově opravenou krásnou památku."

Tak se na to jdeme podívat

„To poškození je z boku, kde je stavba přístupná z veřejného prostranství takzvané vyhlídky. A někdo, kdo to asi považoval za zábavné nebo si jen tak krátil dlouhou chvíli, či se chtěl podepsat, tak ostrým tvrdým předmětem fasádu této památky poškodil."

Vandalové poničili barokní kostnici v Opočně na Rychnovsku

O jak velkou škodu se jedná?
„My jsme samozřejmě škodu policii nahlásili. Taková ta psychická újma je nevyčíslitelná, protože jsme touto opravou všichni poslední roky žili a stále žijeme. Materiální škoda byla odbornou firmou vyčíslena zhruba na 20 tisíc korun."

Čtěte také

Upravené je krásně i okolí kostnice a uvnitř to vypadá dokonce i na pěkný výstavní prostor. Dříve tato stavba opravdu sloužila jako márnice?
„Tato stavba opravdu sloužila jako márnice. Než jsme ji začali opravovat, tak jsme zadali stavebně-historický průzkum. A při něm bylo zjištěno, že prostor sloužil i jako kostnice. Protože pod podlahou stavby je uloženo mnoho lidských ostatků."

„Stojíme vlastně na bývalém hřbitově. A ostatky, kterých bylo opravdu velké množství například v období morových ran, tak se po nějaké době vyzvedávaly z hrobů a byly ukládány právě do této kostnice."

Jakmile to vyšetřování dovolí, bude poškozená zeď opět opravena. Prostor v okolí mariánského kostela v Opočně bude zpřístupněn se začátkem letošní turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související