Pracovníci zámku v Opočně našli poklad. Ovšem nejde o zlato, ale o unikátní tapety z 19. století

14. únor 2021 08:56

Opočenský zámek skrýval několik desítek let poklad. Sice není zlatý, stříbrný ani pokrytý drahokamy, přesto je vzácný. Jde o unikátní soubor papírových tapet, které tehdejší majitelé použili na výzdobu druhého patra zámku. 

„Tady ten vzorek jsem musela rozdělit do čtyř přepravek."
Desítky tapet na zemi a nad nimi hlavní průvodkyně Ivana Koldová. Ta měla za úkol tento poklad, který tady před námi leží, dát dohromady a roztřídit.

Čtěte také

Kde se všechny ty tapety objevily?
„Našli je kolegové v těchto truhlách. Ty byly původně určeny pro převoz nejrůznějšího nádobí, ale objevili jsme v nich poklad. A tím jsou právě tyto úžasné tapety, které pocházejí z různých místností na zámku. A mým úkolem bylo, tu hromádku, která se ocitla na mém stole, rozčlenit tak, aby jednotlivé tapety mohly být umístěny do přepravek, ochráněny před prachem a následně umístěny v depozitářích."

Ptáme se dál Milana Junka, zástupce kastelána, k čemu jsou nyní takové tapety dobré? Je to jen vzorek nebo budou ještě sloužit k něčemu dalšímu?
„Určitě nám sloužit budou. My bychom rádi zámku vrátili podobu, kterou měl na začátku 20. století."

„A když se na ty tapety podíváte, tak onen prozíravec, který kdysi ty tapety ukládal jako vzorky, tak je dokonce i z druhé strany popsal. Takže tam máme napsáno, z které je to místnosti. Tedy opravdu je to unikátní fond, který se běžně nedochovává. Navíc to bylo ukryto v truhlách, tedy bez přístupu světla, tedy jsou dochovány i v původní barevnosti."

Čtěte také

„Například tato tapeta, jsou na ní vidět takové zlatavé proužky. Když ty tapety viděl nedávno náš restaurátor, tak se u nich doslova rozbrečel. Protože něco takového se opravdu hned tak nevidí.

S tapetami se musí zacházet opatrně, jsou křehké. A co je například napsáno tady na té?
„Je tady napsáno: depozitář, pokoj číslo 4. Takže to je dnes depozitář grafik, obytná místnost ve druhém patře zámku. Do budoucna tam bude pravděpodobně dětská místnost, jeden z pokojů v nové expozici."

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Restaurátorské práce ve druhém patře opočenského zámku začnou už začátkem března. Návštěvníci budou mít možnost do těchto prostor poprvé vstoupit v dubnu a říjnu letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související