Všechny cesty vedou na zámek. Krásné historické centrum Opočna je utajeným malým Českým Krumlovem

18. únor 2021

Vezmeme vás do Opočna, které se stalo krajským historickým městem roku 2020. A teď ho čeká boj o titul i v celonárodním měřítku. Navíc Opočno také bodovalo v soutěži Památka roku, kde vyhrálo hned dvakrát. Blahopřát můžeme starostce Opočna Šárce Škrabalové z Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst.

Gratulujeme Opočnu. Řekněte sama, co to je za soutěže a která z nich má pro vás větší hodnotu?
Pro město Opočno je všechno důležité a musím říci, že stát se historickým městem Královéhradeckého kraje je pro nás nejen reklamou, ale i velkou ctí. Ne nadarmo se říká, že město Opočno je takovým malým Českým Krumlovem v České republice. Já jen potvrdím, že to tak opravdu je.

Šárka Škrabalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co to je za dvě památky, které zvítězily v soutěži Památka roku?
Památková zóna, to byla jedna velká část toho, co jsme získali, tuto soutěž vypisovalo ministerstvo kultury. A dvě památky roku, které se rovnou umístily na dalších předních místech, vypisovalo Sdružení historických měst a sídel. Tam jsme měly památky opravdu dvě. Jednou je kostnice a márnice v prostoru mariánského kostelíku, která je zčásti v historické části města. A druhou je soukromý historický dům, který velice citlivě opravil vlastník.

U nás je nej celé historické centrum města. A spolupráce města se zámkem a na druhé straně i s církví, je velice úspěšná.
Šárka Škrabalová, starostka Opočna

Čím jste podle vás hodnotící komisi přesvědčili, že vítězství putovalo právě k vám? Co se týče památek, tak vy jste museli jako město vzít i některé památky do svého vlastnictví a opravit je?
Ano. Já si myslím, že hodnotící komise právě přihlédla i k tomu, že nejen citlivě přistupujeme k těmto památkám, ale byli jsme i schopni v nedávné minulosti koupit několik objektů do vlastnictví města. Pro všechny zastupitele to byla čest tyto památky koupit, opravit je a zrekonstruovat do tohoto stavu, kdy jsme měli možnost v soutěži uspět.

Čtěte také

Přihlásit památky a uspět.
Jednou z památek byl i objekt číslo popisné 2, což je bývalá budova soudu. Budovu jsme získali roku 2000, kdy jsme požádali o dotaci evropské fondy, a roku 2017 jsme s touto památkou, která je ve vlastnictví města, neuspěli. Ale v nedávné době nám přišlo rozhodnutí, že jsme uspěli, a tato památka se v dnešní době připravuje a zpracovává se dokumentace, kdy zastupitelé rozhodli, že dotaci přijmeme. Není to malá dotace, na rozpočet města je obrovská, tato památka by se měla opravit ve výši 120 milionů korun. Takže si dokážete představit, jak velký obnos peněz to je, ale pokusíme se udělat všechno pro to, abychom tuto památku opravili.

Svátky růží v Opočně - prohlídky zámku provoněné bohatými historickými vazbami ze stovek květin, zejména jejich královny - růže

Co je takovým tím nej Opočna podle vás?
Víte, my máme asi výhodu, že zámek je dominantou Opočna, té historické části. A celé to historické centrum se k tomuto objektu tak nějak svažuje. To znamená, že i některé objekty, které jsou ve vlastnictví státu, a i pak i naše objekty a uličky, které k tomu patří, to je nej. Nej, asi chcete slyšet, že by to měl být zámek, ale já vám na rovinu říkám, že si myslím, že je to celé historické centrum. Jak se říká, všechny cesty vedou na zámek a u nás tomu tak opravdu je. Snažíme se pozvolna opravovat uličky a sousoší patřící k zámku, samozřejmě i zámecký park, který je velice dobře navštěvovaný. Spolupráce se zámkem a na druhé straně, musím říci, i s církví, je velice úspěšná. Na zámku je nyní mladý kastelán.

Opočno - zámek

Už jsme ho v našem studiu také přivítali a určitě se o zámek krásně stará.
Určitě ano. Tedy spolupráce je opravdu velice dobře nastartovaná, takže věřím, že společně uděláme zase kus práce. Ale i s církví, kdy si myslíme, že součástí tohoto historického centra je i kostel Nejsvětější trojice. I tam bychom rádi udělali spoustu společných akcích.

Mimochodem, kdy budeme vědět, jak jste dopadli v celostátním kole?
Jak Opočno dopadne v celorepublikovém srovnání, to se dozvíme na vyhlášení výsledků soutěže 25. března v Poděbradech.

Jsme malé město, občané se k pandemii postavili velice vstřícně a zvládáme to. Navzájem si všichni pomáháme.
Šárka Škrabalová, starostka Opočna

Teď by mě zajímalo, jak situaci aktuálně zvládáte kolem koronaviru?
Ano, je pravda pravdu, že i nás toto postihlo. Ale vzhledem k tomu, že jsme malé třítisícové město, tak se občané k pandemii postavili velice vstřícně a nějakým způsobem to zvládáme. Už na jaře jsme začali šít roušky a začali jsme si navzájem všichni pomáhat. A to se přehouplo i nyní do těchto zimních měsíců.

Čtěte také

Když porovnáte jaro s tou současnou situací, kdy jsou opravdu nemocnice plné pacientů, jak to lidé v Opočně vnímají?
Jako starostka jsem v každodenním styku s těmito lidmi a někteří, zejména starší obyvatelé opravdu tuto situaci už velice špatně zvládají. Vrhají se na nás a dožadují se pomoci.

Ptají se, shánějí informace?
Ptají se, jaká situace bude, někteří se i rozbrečí, protože velice dlouho neviděli své blízké. Máme v Opočně i náš domov důchodců Jitřenka, kde paní ředitelka celou pandemii opravdu zvládá velice dobře. My se pokoušíme obyvatele domova trošku rozveselit, to znamená, že tam občas zajdeme, i paní ředitelka pro ně dělá různé vtipné věci, protože někteří klienti se s blízkými neviděli opravdu půl roku. Což je velice špatná situace a já doufám, že se brzy zlepší a budeme se moci zase normálně nadechnout.

První srpnový víkend patří v Opočně na Rychnovsku tradiční Porcinkuli, tedy pouti a jarmarku

Je to spojeno i s dalšími kulturními věcmi, které mají lidé v Opočně rádi. Velice dobře známá je pouť Porcinkule a my v dnešní době ani nevíme, jestli bude možné ji uspořádat. Už loni nebyla, tak ji v letošním roce chceme obnovit, ale přiznám se vám, že v tuto chvíli nedokážu říct, jak to bude vypadat. A určitě bychom rádi i pro důchodce uspořádali aspoň malý koncert nebo něco takového.

Co očkování, paní starostko? V domově pro seniory Jitřenka už se očkuje?
Ano. Důchodci v Domově Jitřenka jsou již naočkováni, snažíme se pomoci i s registrací pro ostatní obyvatele Opočna, pokud je potřeba. Máme zde i takovou sociální pomoc, kdy odvážíme pacienty, aby na vyšetření nejezdili sami, snažíme se s naším sociálním odborem udělat pro ně maximum a snad se nám to i daří.

Jakub Schmidt a Šárka Škrabalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

My vám budeme držet palce. Starostka Opočna Šárka Škrabalová byla dnes naším hostem, na shledanou.
Já děkuji moc za pozvání a přeji vám, aby se vám dařilo. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související