V královéhradeckém Aldisu funguje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Jak to tam vypadá?

3. březen 2022

Ve společenském centru Aldis v Hradci Králové je už několik hodin v provozu Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, kam teď přicházejí stovky lidí utíkajících před válkou. Uprchlíci tam získají základní informace, vyřeší úřední náležitosti a případně dostanou možnost ubytování. 

„Jeli 17 hodin od rumunských hranic. Tam byli asi 12 hodin. No tak s miminkem, víte jak to je. Dva měsíce jsou holčičce, tak je to těžké,“ popisuje pan Jaroslav cestu své rodiny z ukrajinského Ivano-Frankivsku.

Čtěte také

Teď společně přišli do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině, kde vyřídí základní náležitosti. Vcházím do hlavní čekárny, po pravé straně vidím lehátka pro děti, vidím tady i spoustu hraček a dětský koutek. Naopak na levé straně vidím několik stolů, u kterých sedí jak mladí, tak i staří lidé, kteří tady čekají právě na odbavení.

„Náš odhad je 200 až 250 osob. Tady jsme v prvním komunikačním uzlu na kterém pracovníci z diecézní charity nám dělají selekci, zjišťují, kdo má, kdo nemá zajištěné ubytování a podobně. A zároveň nám zajišťují péči o osoby v tomto prostoru, včetně stravování a ostatních základních potřeb, provází ředitel hasičů David Pouč.

Čtěte také

V dalším sále sedí u počítačů ve dvou řadách policisté a úředníci - tady lidé vyřeší administrativu.

„Kontrolujeme doklady, kontrolujeme ty cizince, jestli náhodou nejsou v pátrání, protože i tady to se nám může stát. A předáváme vlastně toho cizince potom dál k řešení jednotlivých agend, vystavování víz, na odbor azylové a migrační politiky, vysvětluje ředitel královéhradeckých policistů Petr Petřík.

Proces registrace v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) v Hradci Králové (v ukrajinštině)

Následuje stanoviště zdravotní pojišťovny, aby měli příchozí lidé nárok na zdravotní péči, a stůl úřadu práce, kde se informují o možnostech zaměstnání, případně mohou dostat dávky v hmotné nouzi. Kdo nemá zajištěné vlastní bydlení, dostane možnost ubytování.

„Od středy tady máme ubytovaných už asi 60 lidí na třech ubytovnách. O ty se staráme, ubytovny vybavujeme konvicemi, sušáky a dalšími praktickými věcmi a jídlem, říká Jiří Havelka z hradecké diecézní charity.

Čtěte také

Z centra poskytnou uprchlíků odvoz hasiči. V případě zesílení uprchlické vlny je podle organizátorů možné navýšení kapacity centra.

„V době, kdy nebudeme schopni odbavovat průběžně dostatečný počet klientů, tak jsme schopni je tady i v tomto místě nouzově ubytovat s nějakou omezenou kapacitou, dodává David Pouč.

Za necelé dvě hodiny provozu odbavili pracovníci deset rodin. Centrum bude v provozu nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související