Stovky praktiků a odborných lékařů nabídly bezplatnou péči uprchlíkům z válkou zmítané Ukrajiny

2. březen 2022

Stovky českých lékařů se rozhodly nabídnout zdarma lékařskou péči uprchlíkům z válkou zmítané Ukrajiny. Ti totiž po příchodu do Česka zatím nemají zdravotní pojištění. Lékaři, mezi kterými jsou neurologové, gynekoložky, pediatři, ale hlavně praktici, tak chtějí vyjádřit svoji solidaritu. Seznam lékařů je na webové stránce lekariproukrajinu

Čtěte také

„Dobrý den sestřičko, já bych od vás něco potřebovala,“ oslovila zdravotní sestřičku starší žena. Na první pohled běžný den v ordinaci praktické lékařky Kateřiny Javorské v Novém Městě nad Metují. Lékařka i sestra řeší stejné věci jako obvykle, už brzy ale může na jejich dveře zaklepat uprchlík z Ukrajiny.

„Ta situace, která se tam děje, je určitě znepokojující, vysvětluje Kateřina Javorská důvod, proč se připojila k lékařům, kteří lidem přicházejícím z Ukrajiny nabízí pomoc.

Čtěte také

Z jazykové bariéry obavy nemá. „Zkusíme to anglicky, případně německy.

A pokud by to nestačilo, osloví prý některé ze svých ukrajinských pacientů, kteří ve městě žijí už léta.

Podobně je na tom i další novoměstská praktická lékařka Gabriela Meisnerová Štětinová. Ta má v záloze dokonce přímo překladatelku. „Je to Ukrajinka a přímo překladatelka. Bydlí přes ulici, takže bude když tak nápomocná. A jinak se budeme snažit domluvit i rukama, nohama.

Čtěte také

Nad možností pomáhat lidem přicházejícím z Ukrajiny vůbec neváhala. Má strach o jejich životy. „Myslím si, že žijeme v době, kdy bychom si měli vážit života.

Připouští, že situace na Ukrajině je pro ni citlivá věc, zprávy o vývoji konfliktu sleduje s obavami. „Je to moc emotivní a pokaždé se mi chce brečet.

V Novém Městě nad Metují jsou podle zástupců radnice momentálně tři desítky lidí, kteří utekli ze svých domovů po napadení Ruskem. Napříč Královéhradeckým krajem jde podle odhadů pracovníků Charity o stovky. Další jsou na cestě.

Spustit audio

Související