Některé dětí uprchlíků z Ukrajiny studují souběžně hned dvě školy. Českou i tu ve své rodné zemi

3. říjen 2022 09:02

Některé děti uprchlíků z Ukrajiny studují momentálně dvě školy. Ze zákona musí chodit do té české, současně se ale snaží na dálku zvládnout učivo ve své rodné zemi. To pro případ, že by se tam v dohledné době s rodiči vrátily. Jak je to pro děti náročné? To zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Je to velmi náročné. Alespoň to říkají samotné děti, jejich rodiče a také čeští učitelé. Řada ukrajinských dětí by sice chtěla mít jen jednu, klasickou online výuku ve své původní škole, tedy být každý den živě ve spojení s učiteli i bývalými spolužáky. To ale možné není, online výuka je často dopoledne, a to musí být děti uprchlíků v české škole. Tam podle zákona musí nastoupit nejpozději po 90 dnech pobytu u nás.

Některé děti tak pokračují v distanční výuce, kdy dostávají ze své rodné země úkoly na vypracování. A těm se věnují odpoledne, když přijdou z české školy.

Zvládají ukrajinské děti výuku ve dvou školách?

Čtěte také

Většina velmi těžko. Na učením tráví prakticky celý den a někdy i část víkendu. Čeští pedagogové říkají, že jsou proto školáci unavení, podráždění a někteří mají dokonce i psychické problémy. Chtěli by mít místo onoho dvojího učení různé zájmové kroužky nebo trávit odpoledne jen se svými vrstevníky. To ale nemohou.

Jsou školy, kde se snaží dětem uprchlíků před válkou vyjít vstříc. Například v Základní škole TGM v Náchodě umožnili jednomu z žáků to, aby se jeden den v týdnu přihlašoval na online ukrajinské vyučovací hodiny dopoledne z budovy české školy. Vyčlenili mu na to volnou třídu, kde je po tu dobu sám a má tam klid. To je ale spíše výjimka.

Čtěte také

V Česku existuje možnost individuálního, tedy domácího vzdělávání. Mohou ho využít i děti z Ukrajiny?

Teoreticky ano, prakticky je to ale složité. Domácí výuka totiž znamená, že se děti většinou učí doma se svými rodiči. Ti ale musí mít vysokoškolské vzdělání a probrat s dětmi stejnou látku, jakou mají ve škole. Aby žáci následně zvládali pravidelné přezkoušení.

A to je pro dospělé, kteří nedávno přišli do České republiky z Ukrajiny a často ještě neumí dobře česky, vlastně nemožné.

Spustit audio

Související