Z hasičské zbrojnice v Malých Svatoňovicích je dočasná škola pro ukrajinské děti

8. duben 2022 09:15

Do českých škol se postupně zapojuje stále více dětí z Ukrajiny. V některých městech a obcích děti uprchlíků přímo zařadili do běžných tříd, jinde vytvořili tzv. adaptační skupiny. V nich mají děti z Ukrajiny podstatnou část výuky ve svém jazyce, k tomu se průběžně učí česky. 

„Co to je? Nůžky. Řekni hezky, nůžky." Jana Gruntová běžně učí na základní škole v Malých Svatoňovicích češtinu a němčinu, teď má mimořádně na starosti i skupinu dětí ukrajinských uprchlíků. „Ilja si dopíše slova."

Čtěte také

Provizorní třída vznikla v jedné z místností hasičské zbrojnice. Škola ji vybavila tabulí a dalšími potřebnými pomůckami.

Výuka snadná není. Důvodem je jazyková bariéra i věk jednotlivých dětí. V lavicích sedí šestiletá Sasha, ale i patnáctiletý Miroslav. „Každý píše jinak rychle. A psát latinkou také pro ně není úplně jednoduché."

Hodiny jsou o to složitější, že jsou mezi dětmi i takové, které se učit odmítají. Třeba jeden devítiletý chlapec. „Někdy si i lehne na lavici a říká nebudu to dělat, je to moc těžké."

Místnost v hasičské zbrojnici v Malých Svatoňovicích se změnila ve školní třídu pro ukrajinské děti

Jana Gruntová se s dětmi loučí, v dopolední výuce bude pokračovat Marina. Ve své domovině byla učitelkou, teď ji na stejnou práci zaměstnala obec.

Čtěte také

V dočasné ukrajinské třídě se střídají čtyři české učitelky, tři mají na starost češtinu, jedna angličtinu. V podobném režimu by výuka měla probíhat do konce školního roku.

„Uvažujeme oficiálně o integraci až od září, protože rodiny se stěhují a hledá se pro ně vhodné bydlení," vysvětluje ředitelka základní školy v Malých Svatoňovicích Dagmar Kostelecká.

Kolik dětí v září skutečně nastoupí mezi české školáky a kolik se jich třeba vrátí domů, ukáže až čas.

Spustit audio

Související