Do základní školy v Rokytnici v Orlických horách přišly první ukrajinské děti a začaly se učit česky

16. březen 2022 07:59

První ukrajinské děti už chodí do základní školy v Rokytnici v Orlických horách. Hned se začaly učit česky, aby se co nejdříve mohly plně zapojit do kolektivu. Už ve čtvrtek se k nim přidají další ukrajinští žáci.

Čtěte také

„Děti, co je tohle za písmenko?“
„A, správně. A ještě je nad ním taková čárka. To znamená, že je to dlouhé Á.
Do základní školy v Rokytnici v Orlických horách v úterý poprvé přišlo 17 ukrajinských dětí. Klíčové teď pro ně je začít komunikovat v češtině. Ty menší se musí naučit i latinku.

„Hned česky, děti, viďte? A co nerozumí, tak jim říkám ukrajinsky. Tato holčička rozumí tak 30 až 40 procent a jsou děti, které nerozumí vůbec. Ale rychle se učí," říká učitelka Valentina Ditkovská, původem volyňská Češka, která do Rokytnice spolu s dalšími lidmi přišla v 90. letech minulého století.

Čtěte také

Podle svých slov neučila deset let. V důchodovém věku by si mohla užívat volna, rozhodla se ale, že chce svým krajanům utíkajícím před válkou pomoci.

„Je to ideální kombinace, protože je to učitelka, která umí dobře česky i ukrajinsky," pochvaluje si ředitel školy Zdeněk Dušek.

Z původního plánu, že bude paní Valentina učit pár dětí několik hodin týdně, se během okamžiku stala výuka na plný úvazek.

Do Rokytnice a okolí totiž díky početné diaspoře Volyňských Čechů teď přicházejí jejich příbuzní a ve čtvtek přibude dalších 10 dětí. Bude jich tu tak celkem 27. „Děti zařadíme do běžných tříd, uděláme dvě skupiny - starší a mladší - a budou mít intenzivní kurz českého jazyka.“

Každý den tak místo dvou běžných vyučovacích hodin se svojí třídou budou děti mít dvě speciální hodiny češtiny. Škola může příjmout i více dětí, další učitelku, která by uměla jak česky, tak ukrajinsky, ale pravděpodobně nesežene.

Čtěte také

A hned první dopoledne se ukrajinské děti o přestávce začaly seznamovat s českými spolužáky.
„Tak vy už se seznamujete s novými žáky?
„Ano. Kristýna a Jana.
„A rozumíte si?
„Trochu.

„Jsou tady dvě hodiny a už vidíte, že tam je hlouček dětí, kdy se baví Češi s Ukrajinci, padalo tam i pár anglických slov, takže si myslím, že si ty děti určitě budou rozumět, míní Zdeněk Dušek.

Škola by v následujících dnech nebo týdnech také ráda uspořádala pro děti i rodiče neformální seznamovací akci.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související