Kraj spustil pro uprchlíky z válkou zmítané Ukrajiny praktické hodiny výuky češtiny. Zájem je veliký

10. březen 2022 08:11

Do Česka přicházejí denně tisíce uprchlíků z válkou zmítané Ukrajiny. Zhruba 4 000 lidí už prošly královéhradeckým asistenčním centrem, kde dostaly základní informace, pomoc a vyřídily si úřední záležitosti. Teď mají nově možnost naučit se alespoň základům češtiny. Podrobnosti zjišťoval reportér Jakub Vik. 

Čtěte také

Královéhradecký kraj spustil od středy 9. března ve svém sídle v Hradci Králové zdarma lekce českého jazyka jak pro dospělé, tak i pro děti. Jejich cílem je naučit zájemce alespoň základy komunikace, aby se byli schopni například domluvit v obchodě, hromadné dopravě nebo si objednat v restauraci.

Královéhradecký kraj už také připravil stručný česko-ukrajinský slovníček, který dostávají lidé v krajském asistenčním centru pomoci. Tato výuka je jakýmsi dalším stupněm, jak chce kraj pomoci příchozím s integrací do české společnosti.

Kdo bude český jazyk vyučovat?

Jsou to dobrovolníci, konkrétně například učitelé cizích jazyků ze středních škol, zejména ruštiny, která je ukrajinštině poměrně blízká. A díky tomu mohou záludnosti českého jazyka vysvětlit tak, aby jim ukrajinští lidé rozuměli.

Lekce jsou zdarma a jsou určeny pro dospělé občany Ukrajiny. Probíhají ve všední dny od 17:00 do 18:30 na krajském úřadě. Studující mohou využít nabídku hlídání dětí během výuky. Zájemci se mohou přihlásit na e-mail: tnyklickova@kr-kralovehradecky.cz, případně na telefonní číslo +420 720 987 135.

Tito lektoři sice nemají aprobaci na výuku českého jazyka, ale podle vedení kraje dokáží předat ony kýžené potřebné konverzační základy češtiny.

Jaký byl zájem o první lekci českého jazyka?

Výuka češtiny pro Ukrajinské občany

Zástupci kraje počítali s kapacitou asi 20 osob. Ovšem na onu včerejší první lekci češtiny nakonec přišel dvojnásobek lidí. A přítomní lektoři je rozdělili do tří skupin.

Lekce začala v 17:00 hodin odpoledne a trvala přibližně hodinu a půl. A tak by tomu mělo být každý všední den.

Kraj také počítá s případným navýšením počtu tříd, pokud by byl zájem o výuku češtiny ze strany ukrajinských uprchlíků velký. Nyní je připraveno až 8 lektorů, navíc volné kapacity nabídla také Univerzita Hradec Králové.

Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří momentálně nepobývají přímo v Hradci Králové a okolí. Budou mít možnost sledovat výukové hodiny češtiny prostřednictvím internetu online.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související