Domov sociální péče v Tmavém Dole připravil lůžka pro ukrajinské seniory a matky s dětmi

9. březen 2022 08:28

Jen co v Domově sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku dokončili výstavbu nového pavilonu a přestěhovali klienty do nových prostor, začali opět přesouvat nábytek z místa na místo. Tentokrát kvůli uprchlíkům z Ukrajiny, kteří v areálu zařízení najdou dočasný domov. Mezi nimi bude také 12 seniorů.  

Čtěte také

Kdo může, ten stěhuje. Pracovnice domova v Tmavém Dole právě přesouvají vybavení společenské místnosti, která se během několika hodin promění v provizorní pokoj se vším, co senioři potřebují.

Dočasný domov tu najde 12 ukrajinských seniorů.

Podle vrchní sestry Lady Zvarové jde o provizorní lůžka, která mohla vzniknout jen díky nedávné výstavbě nového pavilonu. „Jsou to provizorní lůžka, která máme navíc nad rámec naší kapacity 156 klientů.“

I tak jim může domov poskytnout plnohodnotnou péči včetně celodenní stravy. Pro personál to ale bude znamenat větší pracovní vytížení. „Znamená to samozřejmě vytvoření nových služeb. Abychom posílili ta oddělení, na kterých budou ti ukrajinští senioři ubytováni.

Čtěte také

V Tmavém Dole najde domov i dalších 24 žen s dětmi. Podle zástupkyně ředitele Šárky Zárubové takové navýšení kapacity nijak chod zařízení nepoznamená. „Stávající senioři i jejich rodiny a příbuzní nemusejí mít strach, nijak se to nedotkne provozu našeho zařízení. Budeme dál fungovat tak, jako tomu bylo doposud. Jen poskytneme pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Personál řeší také jazykovou bariéru. Spoléhají na jednu ze svých kolegyň Oxanu, která pochází z Ukrajiny. Ta je připravena pomoci ze všech sil. „Budu pomáhat, jak jen budu moci. Protože ještě zbytek mé rodiny zůstal na Ukrajině. Bratr je v armádě, takže se může stát cokoliv... Udělám ale pro pomoc těmto lidem vše, co bude v mých silách.

Prostory na ubytování ukrajinských maminek, dětí i seniorů jsou připraveny od úterního večera.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související