Senioři z Tmavého Dolu napekli dortíky pro náchodské a trutnovské zdravotníky jako poděkování

17. březen 2021 09:03

Domovem důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku se po dva dny nesla sladká vůně. Tamní senioři totiž spolu s personálem domova napekli dorty pro zdravotníky. Tímto počinem jim chtějí poděkovat nejen za péči, kterou věnují jim osobně, ale i za to, jak zvládají současnou těžkou situaci spojenou s pandemií koronaviru. 

Paní Růžena pomáhá krájet napečené laskominy.
„Sladké mám docela ráda, ale dnes jsem ještě neochutnala. Je brzy ráno, tak si dám asi až po obědě. Když jsem byla mladší, tak jsem hodně pekla a zavářela, dělal jsem marmelády. Ale to bývávalo, za našich mladých let."

Čtěte také

Aktivizační pracovnice Andrea Jirousková rozdává pokyny a stojí nad napečenými plechy.
„Dělal se perník, muffinky, makovec, svěží řezy, potom ještě takové řezy s želé a ovocem, Míša řezy. Ani nevím, kolik těch plechů je celkem, nepočítali jsme to. Bude jich asi hodně."

A je spočítáno, kolik krabic zákusků odtud poputuje?
„Dvacet a dvacet. Dvacet půjde do náchodské nemocnice a dalších dvacet do trutnovské nemocnice."

Senioři z Tmavého Dolu napekli dortíky pro náchodské a trutnovské zdravotníky

Ředitel domova Antonín Stanislav na otázku, proč se rozhodli upéct zdravotníkům, odpověděl: „Nás k tomu vedlo především poznání, jak zdravotníci pracují hodiny a hodiny bez odpočinku. Chtěli jsme jim nějakou formou poděkovat a napadlo nás, že by personál domova upekl nějaké dobroty, klienty by vše rozdělili a zabalili. A na krabičky přidali symbol červeného srdce."

Čtěte také

Sestřičkám i seniorkám pod ruce nahlíží i starosta Trutnova Ivan Adamec z ODS.
„Já pouze ochutnávám očima. A je to opravdu fantastické. Musím říct, že pro trutnovskou nemocnici byly poslední týdny velmi obtížné. My jsme byli v epicentru koronakrize a teprve v posledních dnech ten nápor opadává. I když lůžka na JIP jsou stále obsazená, už to není ten masivní nárůst. Takže věřím, že to zdravotníci ocení, že se o jejich práci někdo zajímá a že jim chce touto formou poděkovat. Oni si to opravdu zaslouží."

Sladkosti si v náchodské a trutnovské nemocnici převzali pracovníci při odpolední směně. Pokud bude trvat i nadále současná situace, další pečení v Domově pro seniory v Tmavém Dole na Trutnovsku se uskuteční opět v příštích týdnech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související