Děti uprchlíků z Ukrajiny neumí česky, přesto už pár hodin po příjezdu do země chodí do našich škol

3. březen 2022 08:10

Z válkou zmítané Ukrajiny dorazilo v posledních dnech do Česka zhruba dvacet tisíc lidí. Další jsou na cestě. Mezi uprchlíky je celá řada dětí, některé prakticky hned po příjezdu zamířily do českých škol.

„Děcka, pustíme se do cvičení, která mají závorky. Na Základní škole v centru Nového Města nad Metují právě probíhá hodina matematiky v páté třídě.

Čtěte také

V první lavici sedí dvě dívky z Ukrajiny. Na starosti je má asistentka Jana, která rusky ani ukrajinsky nemluví, proto zvolila angličtinu. Té ukrajinské dívky alespoň trochu rozumí. Když je nejhůř, přijde na řadu překladač v mobilu. „Napíšu to česky, zmačknu a ono se to přeloží.

Obě dívky podle Jany zapadly do kolektivu skvěle, noví spolužáci se jim snaží věnovat. „Spousta dětí se s nimi chce seznamovat, rády by je vzaly s sebou někam ven. Chtějí se s nimi kamarádit.

Do českých škol míří první děti uprchlíků z Ukrajiny

„Můžu se s vámi spojit? O parto níž mezitím zástupkyně ředitele Irena Kupková zjišťuje informace o dalších ukrajinských dětech. Ty by do školy teprve měly nastoupit.

Čtěte také

Telefonuje s Ukrajinkou, která v Česku dlouhodobě žije a má na uprchlíky kontakt. „Mohla byste mi tedy říct, jak je to velká skupina?"
„Je tu kluk, ten je v osmé třídě. A dívka odhaduji, že bude šestá třída. Nevím, zní odpověď.

Nově příchozí ukrajinské děti často nemají žádné pomůcky. Škola se je tak pro ně snaží zajistit, od přezůvek a základních školních potřeb, až třeba po batohy. „Mám tam větší ruksak, pokud bude potřeba.

Kolik dětí bude potřeba do této školy přijmout zatím nikdo neví. Situace se mění prakticky z hodiny na hodinu.

Spustit audio

Související