Válka na Ukrajině zasáhla všechny oblasti života. Možnosti pomoci hledají i muzea, galerie a divadla

1. březen 2022 10:06

Na současnou situaci ve světě reagují také kulturní instituce. Česká muzea například připravují pomoc svým ukrajinským kolegům a hledají možnosti, jak zachránit cenné sbírkové předměty na ukrajinském území. Připravují také speciální vzdělávací program pro veřejnost. O podrobnosti se zajímala reportérka Jana Házová. 

Ovlivní současná situace na Ukrajině práci královéhradeckých muzeí a galerií?

Včera Ministerstvo kultury oznámilo, že vyzve své příspěvkové organizace, aby ukončily spolupráci s oficiálními organizacemi Ruské federace.

Čtěte také

Zároveň se ale přerušení spolupráce nemá týkat kontaktů s demokraticky smýšlejícími zástupci ruské kulturní obce.

Mluvila jsem o tom s několika institucemi na území Královéhradeckého kraje. Například s ředitelem Galerie výtvarného umění v Náchodě Alexandrem Peroutkou. Tato galerie se už totiž zhruba 70 let specializuje na ruské umění a má ve svých sbírkách několik stovek děl ruské provenience. Žádné zápůjčky děl ale momentálně v obou směrech nejsou.

Pokud podle ředitele není překážka v politickém smýšlení, tak by rád, aby pokračovala spolupráce na akademické půdě. Bližší kontakt prý ale mají s ruskými umělci, kteří žijí a tvoří mimo území samotného Ruska.

Charita pro Ukrajinu

A co se týče muzeí, tak třeba náchodské nebo rychnovské nijak dlouhodobě s Ruskem nespolupracují. Takže se jich současná situace pracovně nijak nedotýká. Spolupráci by případně mohli mít zkomplikovanou někteří pracovníci našeho největšího muzea v regionu, Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Tam mají vědecké kontakty na všech stranách konfliktu. Jak na Ukrajině, tak také v Rusku i v Bělorusku. Agresi Ruské federace vůči Ukrajinské republice ale ostře odsuzují i zde.

Mnoho jednotlivců, firem, institucí pomáhá na různých úrovních lidem na Ukrajině. Co v této souvislosti nabízejí muzea a galerie v našem kraji?

Vše je teprve na úplném začátku. Ale zůstanu u Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Čtěte také

Jeho ředitel jako první v kraji přišel s vlastní výzvou a současně se celá instituce připojila k mezinárodní organizaci sdružující muzea a galerie ICOM. Jejím prostřednictvím nabídli možnost přerušení stěhování svých depozitářů a využití prostor nového depozitáře pro ukrajinské umění.

Současně je ředitel ve spojení s některými vědci z Ukrajiny a muzeum je připraveno poskytnout jim přechodné pracovní zázemí v případě potřeby.

V této chvíli se ale myšlenky a nápady teprve formují a možnosti pomoci domlouvají.

Muzea a galerie mají vždycky relativně dlouho dopředu naplánovaný svůj program. Připravují kvůli válce na Ukrajině něco mimořádného?

Muzea napříč krajem vymýšlejí tematické výstavy. Například právě Muzeum východních Čech v Hradci Králové chce ve spolupráci s ukrajinským spolkem u nás připravit výstavu o ukrajinské kultuře.

Čtěte také

V Náchodě zase vymysleli, jak sami říkají, mikrovýstavu o událostech z roku 1938. Mnohá muzea také připravují edukační programy zaměřené na umění, konflikty a nejrůznější události, které s Ukrajinou souvisejí.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové se rozhodlo připojit k výzvě Asociace profesionálních divadel ČR a symbolicky podpořilo nedotknutelnost území států vyvěšením ukrajinské vlajky na hlavní budově divadla.

Podle divadelníků je jediná cesta jak řešit jakékoliv spory mezi státy - jednání v rámci práva. Myslí také na své vynikající kolegy v Rusku i na Ukrajině, mezi nimiž mají řadu přátel. Věří, že i oni jsou na straně demokracie, svobody a spolupráce bez válek a napadání. A nabízí jim v případě nutnosti pomoc a podporu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související