I zpěvem lidových písní se ukrajinská škola v Hradci Králové snažila na chvíli zapomenout na válku

28. únor 2022 09:37

I přes organizování pomoci lidem na Ukrajině v Hradci Králové ukrajinský spolek pokračoval v sobotní škole. Každý týden ji pořádá pro děti Ukrajinců dlouhodobě žijících v Česku. Tentokrát výuka nebyla ve třídách ale v hradeckých městských lesích, kde byl masopustní program. 

Čtěte také

Především rodiče tak aspoň na chvíli nemysleli na válku ve své vlasti.

V lese u jednoho z dřevěných stolů sedí skupina dětí i s rodiči. Vyrábí masopustní masky a u toho zpívají ukrajinské písně.

Paní Natálie je učitelkou sobotní ukrajinské školy. Tato sympatická dáma na Ukrajině vystudovala učitelství, u nás ale pracuje ve firmě vyrábějící zdravotnické pomůcky.

Čtěte také

Každou sobotu se ovšem vrací ke své původní profesi a učí děti Ukrajinců žijících v Hradci Králové a okolí. „To je můj život, děti."

Desetiletá Dianka chodí pravidelně do ukrajinské sobotní školy. „Ano, učíme se tam psát, číst a mluvit ukrajinsky. Říkáme si ukrajinské básničky a tak."

Na výuku děti doprovází i jejich rodiče. Tentokrát někteří z nich ale nedorazili. A to proto, že organizují pomoc pro své příbuzné na Ukrajině.

Ukrajinská škola v Hradci Králové se snažila na chvíli zapomenout na válku

Je tady ale paní Ola. V Česku žije 5 roků a do ukrajinské školy vodí své dvě dcery. Jak mi říká, tak teď aspoň na chvíli nemyslí na válku. „Tím, že jsme s dětmi vyrazili sem, tak momentálně nesledujeme ty strašné zprávy. Trošku si odpočineme od zlých myšlenek. Srdíčko samozřejmě bolí, protože mám všechny příbuzné tam."

Plánují odchod z Ukrajiny?

„Muži zůstávají doma, což chápu. Budou bránit Ukrajinu do poslední chvíle. Ale ženy se snaží odejít, protože armáda útočí i na dětské domovy a to je opravdu strašné," říká Ola.

Čtěte také

Za sobotní školou stojí Regionální ukrajinský spolek ve východních Čechách. „Také musíme dětem říkat, co se stalo na Ukrajině. Ale dnes ještě chceme, aby si to dětství trošku užily. Myslím si, že nám teď přibydou i další děti do naší sobotní školy. Takže tak to je," říká předsedkyně spolku Nataliya Dotsenková.

Teď řeší hlavně pomoc krajanům. Z Ukrajiny před ruskou invazí míří i do Hradce Králové. A tak pro ně shání ubytování.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související