V hradeckém Aldisu vzniká krajské asistenční centrum pomoci pro příjem uprchlíků z Ukrajiny

1. březen 2022 08:29

V Hradci Králové vzniká krajské asistenční centrum pomoci. Zřídil ho Královéhradecký kraj ve spolupráci s policií, hasiči a dalšími organizacemi. Má sloužit jako první kontaktní bod pro příjem uprchlíků z Ukrajiny. 

Čtěte také

„Máme jasno, že bychom to chtěli zřídit v Aldisu v Hradci Králové, v krajském městě, centrum a tam budeme řešit to prvotní, co je potřeba pro přicházející Ukrajince,“ uvádí hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS.

Dnes podle něj začne příprava přímo v kongresovém centru Aldis, fungovat by centrum pomoci mohlo dnes nebo zítra. Do příprav a chodu se zapojí více složek státu, například i neziskové organizace.

Lokalitu u královéhradeckého Aldisu čeká proměna

„Úředníci odboru azylové a migrační politiky, cizinecké policie, hasičů, ale i různých dalších organizacích jako je Charita ČR, které by zajistily nejen registraci, administrativu, pojištění a další věci, ale postaraly by se o přicházející Ukrajince, doplňuje Martin Červíček.

Čtěte také

Podle ředitele policie Královéhradeckého kraje Petra Petříka bude policie prověřovat přicházející ukrajince a jejich doklady. „Konkrétně se jedná o bezpečnostní prověrku cizinců, kde my musíme samozřejmě v první řadě zjistit, jestli ti, kteří k nám přicestovali, mají doklady. A samozřejmě provedeme faktickou lustraci těchto osob, jestli náhodou nejsou v pátrání.

Jak v pondělí uvedl ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN, je zatím obsazeno několik stovek z pěti tisíc míst v uprchlických zařízeních. Pokud se naplní, připravuje Královéhradecký kraj vlastní kapacity ubytování, případně může využít ty, která nabízejí města nebo přímo lidé. Logistiku pak budou mít na starosti hasiči.

Čtěte také

„Bude jedním z našich úkolů zajistit přepravu osob do cílových míst ubytování, které jim bude zprostředkováno. A tam určitě bude nutné využívat jednak evakuační autobus, který má k dispozici HZS, případně dopravní automobily, které jsou k dispozici u jednotek sboru dobrovolných hasičů, vysvětluje ředitel krajských hasičů David Pouč.

Asistenční centra vzniknou ve všech krajích, koordinovat je bude Národní asistenční centrum pomoci. Zatím bylo po ruské agresi na Ukrajině vydáno 2000 humanitárních víz, do Česka už ale přišlo podle odhadů úřadů o tisíce lidí víc.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související