Materiální sbírka humanitární pomoci pro Ukrajinu zaplní na Rychnovsku minimálně dva kamiony

1. březen 2022 07:56

Do sběrných míst po celém Česku lidé přinášejí potřebné věci určené pro Ukrajinu. Například na Rychnovsku se podle organizátorů podařilo získat několik tun materiálu, který zaplní minimálně dva kamiony. Do sbírky se zapojili občané Týniště nad Orlicí, Kostelce nad Orlicí, Rychnova nad Kněžnou, Dobrušky a jejich okolí. 

Sbírku přímo na Ukrajinu zavezou kamiony, které pro převoz poskytla automobilka Škoda.

Čtěte také

Za takovým centrálním pultíkem stojí Jana Švábová. A něco z donesených věcí musí i vyřadit. „Ano, vzhledem k tomu, že lidé přispěli, a jsme za to moc rádi, přinesli i letní věci, tak se to musí přetřídit. Ale takových věcí není mnoho, většina toho je naprosto v pořádku. Dokonce něco i lidé vyprali a vysušili, než nám to přinesli.

„A přinesli i nakoupené úplně nové věci, deky, mikiny, ponožky i spodní prádlo, říká Jana Švábová.

Lidé přináší i zabalené hračky i pleny pro děti. „Těch nových věcí je tady opravdu hodně. Až jsme překvapeni, co všechno lidé koupili, aby to věnovali uprchlíkům před válkou. Nikdy jsem osobně neviděla pohromadě tolik zubních past či kartáčků. Opravdu sem přicházely davy lidí a byli jsme tím zaskočeni, říká Dana, která se na pomoci také podílí.

Materiální sbírka humanitární pomoci pro Ukrajinu zaplní na Rychnovsku minimálně dva kamiony

„Třídíme tady i hygienické prostředky. Lidé většinou donesli tašku s tím, co jsme požadovali. Teď se to musí roztřídit do krabic, aby bylo jasné co tam je. Označíme to i v azbuce, aby si to přečetli, doplňuje Martina Rašková.

Čtěte také

Když se rozhlížím, tak vidím tekutá mýdla, jelení loje, šampony, dětské pleny i toaletní papír.

Mezi pomocí prochází nezávislý místostarosta Dobrušky Miroslav Sixta, jeden z organizátorů sbírky. Do ní se zapojila čtyři města. „Ano, zapojil se Rychnov nad Kněžnou, Kostelec nad Orlicí, Týniště nad Orlicí a Dobruška. Celý nápad vzešel z rychnovské nemocnice od doktora Stanyky z Ukrajiny, který pracuje na tamní chirurgii.

Část materiální pomoci z rychnovské sbírky bude rozdělena do uprchlických center u nás v republice. Většina ale míří přímo na Ukrajinu a to do měst Lvov a Cherson.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související