Do Česka během víkendu dorazili první uprchlíci z Ukrajiny, kteří utíkají před válkou ve své zemi

28. únor 2022 09:06

Ministerstvo vnitra eviduje víc než tisíc různých nabídek na ubytování pro lidi utíkající před válkou na Ukrajině. Na svých webových stránkách to uvádí Správa uprchlických zařízení. Jde jak o nabídky hromadného typu, která mají k dispozici města a obce, tak i jednotlivá místa v bytech nebo domech od obyvatel Česka. 

Podrobněji se tématu věnoval reportér Václav Plecháček.

Máš přehled o tom, kolik uprchlíků z Ukrajiny během víkendu do Královéhradeckého kraje dorazilo?

Souhrnná data zatím neexistují, ale například město Trutnov momentálně eviduje 5 rodin z Ukrajiny. Ubytovány jsou u svých známých a příbuzných. První uprchlíci o víkendu dorazili také do Náchoda a jsou zatím v hotelu.

Čtěte také

Řada lidí také vyrazila v sobotu nebo neděli na ukrajinské hranice s cílem přivézt osoby utíkající před válkou. Jedním z nich bal například starosta obce Libňatov na Trutnovsku. Původně měl dovézt 7 lidí, pro které měl v obci i zajištěno ubytování. Na hranicích podle svých slov strávil 17 hodin a situace je tam hodně nepřehledná.

Přestože byl na transportu předem domluvený s jednou neziskovou organizací, nakonec sem do Královéhradeckého kraje nikoho nepřivezl. Jen pomohl s transportem dvou ukrajinských žen a jejich dětí do Zlína. Tam je očekávala jejich komunita.

Jaké ubytování mají lidé prchající před válkou s Ruskem k dispozici?

Správa uprchlických zařízení, která patří pod Ministerstvo vnitra, eviduje tisíc různých nabídek jednotlivých lůžek, pokojů a samozřejmě i ubytování hromadného typu. Nabídky třídí a v nejbližších hodinách dají k dispozici.

Čtěte také

Podle tiskového mluvčího Správy uprchlických zařízení ale stát zatím preferuje zejména hromadné ubytování, například i s možností stravy. Česká vláda schválila program pomoci uprchlíkům, kteří kvůli válce uprchnou do České republiky. Jde o zajištění základních potřeb, jako je právě ubytování a stravování nebo materiální a sociální pomoc.

Jde o oranžový, tedy druhý ze čtyř stupňů plánu připravenosti na migrační vlnu. Ukrajinci by třeba měli získat taková víza, která jim okamžitě umožní nastoupit do práce a opatřit si vlastní prostředky.

Administrativní místo pro registraci uprchlíků v úterý 1. března otevře v Hradci Králové Královéhradecký kraj. Osoby prchající před válkou se tam budou moci přihlásit o pomoc.

Města a obce napříč republikou organizují nejrůznější sbírky pro Ukrajinu. Jak je to v našem kraji?

Sbírek je mnoho. Některé organizují jednotlivci, jiné neziskové organizace a další třeba přímo města a obce. Například ve čtyřech městech Rychnovska se během víkendu při humanitární sbírce pro Ukrajinu vybralo zboží za miliony korun.

Čtěte také

Říkají to samotní organizátoři, podle kterých jde ale zatím o hrubý odhad. Jde o Rychnov nad Kněžnou, Dobrušku, Kostelec nad Orlicí a Týniště nad Orlicí. Obyvatelé těchto měst se zapojili do sbírky.

Většina vybraných věcí zamíří v týdnu na Polsko - ukrajinské hranice, kde by je měl převzít zástupce ukrajinského města Lvov. Zbytek věcí použije Pobytové centrum pro uprchlíky v Kostelci nad Orlicí, kde také počítají s přijímáním ukrajinských žen a dětí.

A řada dalších sbírek se dnes teprve rozjíždí a budou pokračovat v příštích dnech.

Spustit audio

Související