Královéhradecký kraj i hradecká fakultní nemocnice reagují na ozbrojený konflikt na Ukrajině

24. únor 2022 11:28

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček na dnešní odpoledne svolal jednání pracovní skupiny krizového štábu, která probere připravenost kraje na pomoc v důsledku konfliktu na Ukrajině. Kraj zároveň prověřuje připravenost krajských nemocnic v případě hospitalizací raněných a také další možnosti, jak pomoci obyvatelům Ukrajiny, kteří ze země uprchnou.

Zároveň s tím kraj prověřuje také připravenost stavu Policie ČR a dalších složek IZS.

Čtěte také

Kraj podporuje vyhlášenou veřejnou sbírku Charity ČR pro obyvatele zasažené válečným konfliktem na Ukrajině a je připraven poskytnout maximální součinnost státu a jeho institucím.

Zástupci Královéhradeckého kraje jsou v kontaktu s partnerským regionem v Zakarpatské oblasti, kdy zjišťují stav a případně možnost, jak by mohli svým partnerům pomoci.

„Současná situace směřující k omezování suverenity Ukrajiny ze strany Ruska je mocenským útokem nejen na svrchovanou samostatnost a svobody občanů jedné země, ale ohrožuje mír v celé Evropě. Aktuální vývoj bohužel potvrzuje dlouhodobě špatné vztahy a zkušenosti v oblasti ruské zahraniční politiky. Nemůžeme být lhostejní a musíme být jednotní a odpovědní ve všech krocích, které přijmeme. Jsem však stále přesvědčen, že jediné, jak lze zamezit otevřenému válečnému konfliktu, je pokračování vzájemného dialogu na nejvyšších úrovních mezinárodní politické diplomacie i v návaznosti na podobu přijatých restrikcí, neboť harašení zbrojním arzenálem na jedné i druhé straně může jeho neodvratitelnost pouze podpořit,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Také královéhradecká fakultní nemocnice se připravuje na případnou pomoc zraněným z konfliktu na Ukrajině. V rámci programu MEDEVAC by tak měla nemocnice poskytovat lékařskou péči nejvíce zranitelným lidem, převážně ženám, dětem a starším osobám.

„Jsme zapojeni do programu MEDEVAC a již v minulosti jsme v nemocnici léčili pacienty z oblastí zasažených boji. Na ranní schůzce jsme o situaci jednali se zástupci chirurgických oborů, abychom byli v případě potřeby dostatečně připraveni,“ uvedl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr.h.c.

autoři: Jakub Sochor , baj | zdroje: Fakultní nemocnice Hradec Králové , Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související