Zdravotní sestry z Ukrajiny brzy doplní personál některých nemocnic Královéhradeckého kraje

29. říjen 2018 15:22

Desítka zdravotních sestřiček z Ukrajiny přijala nabídku práce v nemocnicích Královéhradeckého Zdravotnického holdingu. Teď se v Trutnově zdokonalují v češtině. S rozhlasovým mikrofonem se za nimi vypravila reportérka Lucie Peterková. 

Po měsíčním intenzivním kurzu češtiny se představuje sedmadvacetiletá zdravotní sestra Vioeleta Mynzaty: „Studovala jsem medicínu na medicínské škole a umím italsky, ukrajinsky, rusky, rumunsky, trochu anglicky a česky."

Nedostatek lékařů by mohli vyřešit doktoři z Ukrajiny. Zájemci se školí v nemocnici v Náchodě

Nedostatek lékařů by mohli vyřešit doktoři z Ukrajiny. Zájemci se teď školí v nemocnici v Náchodě

Nemocnice v kraji se zřejmě brzy dočkají posil. Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje totiž uspěl se snahou získat pro české zdravotnictví několik lékařů z Ukrajiny. Zástupci Holdingu vytvořili informační webové stránky v ruštině a přímo na Ukrajině absolvovali řadu pohovorů se zájemci. Několik z nich už dorazilo do Česka a v Náchodě začala jejich příprava.

Violeta pracovala jako sestra na dětské traumatologii a na stomatologii. Když se ptáme, co ji přivedlo do České republiky, říká rozhodně: „Jsem v České republice, protože Ukrajina má velice nízkou životní úroveň. Chtěla bych žít lépe. Doufám, že budu pracovat v nemocnici v Novém Bydžově jako zdravotní sestra."

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje jí i jejím kolegyním nabízí místa pokud absolvují tříměsíční jazykový kurz, zvládnou srovnávací zkoušky a je jim ověřeno jejich vzdělání z ciziny.

A také musí získat dlouhodobé pracovní vízum. „Máme zkušenosti z minulého roku, kdy se nám podařilo díky projektu Ukrajina získat nějaké lékaře," vysvětluje mluvčí holdingu Magdalena Doležalová.

Desítka zdravotních sestřiček z Ukrajiny se v Trutnově učí česky

A doplňuje: „V současnosti je tento projekt ministerstvem zdravotnictví pozastaven. Ale my jsme již získali nějaké kontakty a snažíme se získat pracovníky právě na Ukrajině. Máme s nimi velmi dobré zkušenosti. V současné době je to tedy zaměřeno nikoliv na lékaře, ale na lékařský zdravotnický personál, zdravotní sestry, fyzioterapeuty a podobně."

Na Náchodské Interně například nedávno přijali dva zdravotníky z Ukrajiny a podle vrchní sestry Evy Ludvíkové jsou tu s nimi zatím spokojení: „Zkušenost je dobrá. Ale možná to bude tím, kdo sem přišel. Jednak mají oba dva minimální komunikační bariéru, hovoří moc dobře česky. A to už je velký základ pro dobrou spolupráci."

Většina sester už ví, na které oddělení zamíří. A když vše dobře půjde do práce nastoupí zhruba v únoru nebo březnu příštího roku.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související