Ukrajinci dlouhodobě žijící v České republice s obavami sledují vývoj situace ve své zemi

24. únor 2022 08:12

Aktuální konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou sleduje prakticky celý svět a tématem číslo jedna je i pro Ukrajince žijící v Česku. Velká část z nich sice odešla ze své země před mnoha lety, dění ve své domovině ale pozorně sledují. V kontaktu jsou také se svými rodinami. 

(Reportáž byla natočena před zahájením vojenského útoku Ruska na Ukrajinu.)

„Jaké jsou zprávy?“ Máša žije v malé obci na Náchodsku už 21 let spolu s českým manželem a dvěma dětmi. Původní rodinu má v západní části Ukrajiny, teď si volají častěji než dřív. „Jaké je atmosféra mezi lidmi?

Své sestry se vyptává třeba na to, jak to v místě, kde žije, teď vypadá, a zajímá se také o osud svého bratra. Ten se stal dobrovolně členem ukrajinské domobrany a je připravený bojovat. „Bojím se, že kdyby tam šel, že se nevrátí.

Ona sama má jasno, agresorem je podle ní Rusko a vojáci budou v obsazování Ukrajiny pokračovat. „Putin je rozhodnutý zaútočit a zabrat nejen ony dvě republiky, Luhanskou a Doněckou, ale vytvořit si pozemní komunikaci přímo na Krym. Aby měl pozemní spojení.

Dalším Ukrajincem žijícím v Česku je čtyřicátník Mykola. Také pro něj je současný konflikt tématem číslo jedna. „Všichni si vzájemně voláme nebo píšeme. Nikdo z nás nechce válku, snad jenom Putin.

Demonstrace proti ruské agresi v Mariupolu

Jeho rodina také žije v zatím klidné západní části, příbuzné má ale i v Doněcku. A tam je prý situace vypjatá. „Příbuzní říkají, že v Doněcku je to hodně špatné. Když vám tam kontrolují doklady, tak na vás u toho míří samopalem. Lidé se bojí, někam třeba nechtějí jít, ale když na tebe namíří kalašnikovem, tak stejně jdeš.

Sám jít do války nechce, ptá se, proč by měl někoho zabíjet. Podobně je na tom podle něj i řada jeho krajanů přímo na Ukrajině. Stejně jako Máša si Mykola přeje mírové řešení, na rozdíl od ní ale věří, že Rusko se do skutečné války nepustí.

(Reportáž byla natočena před zahájením vojenského útoku Ruska na Ukrajinu.)

Spustit audio

Související