V českých školách se učí desítky tisíc ukrajinských dětí. Některé si těžko zvykají na odlišnou výuku

21. duben 2022 08:00

Do českých škol nastoupilo v posledních týdnech víc než 23 tisíc dětí z Ukrajiny. Vyplývá to z šetření Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. Řada ukrajinských školáků zapadla mezi nové spolužáky bez větších obtíží, jiné si ale jen pomalu zvykají na odlišný způsob výuky a dalším chybí motivace. 

„Evelínko, zkus nám přečíst, co jsi tady napsala,“ oslovila žačku učitelka Ivana Tomková.
„Tatínek, maminka, sestra, bratr, zní odpověď.

Čtěte také

V jedné ze tříd Základní školy TGM v Náchodě mají ukrajinské děti hodinu češtiny. Je jim deset a jedenáct let a některé už po pár týdnech výuky mluví slušně česky, jiným ale chybí motivace.

„Nevědí, jestli se vrátí domů, jsou absolutně vykořeněni ze svého prostředí, říká učitelka Ivana Tomková.

Podle ní si také ukrajinské děti obtížně zvykají na odlišný způsob výuky. „Tam není asi tak úplně přesně ve třídě vždy takové ticho a klid jako u nás.

V některých třídách se daří začlenit žáky bez větších problémů. Platí to třeba u těch nejmenších nebo naopak u deváťáků.

Čtěte také

Ve třídě, ve které má teď právě matematiku Markéta Klimešová, jsou tři děti uprchlíků.

Při výuce jim s překladem pomáhá chlapec, který ukrajinsky mluví díky rodičům, velkou část početních úloh zvládají navíc lépe než jejich čeští spolužáci. „Jsou v matematice někteří trošku dál. Mají toho v matematice probráno o trošku víc.

Ani to ale neplatí pro všechny, záleží třeba i na tom, z jakých částí Ukrajiny žáci přišli. Potvrzuje to ředitelka školy Radka Lokvencová. „Každý má jiné znalosti. Přistupují postupně, takže najít onu synchronizaci výuky je opravdu velmi těžké.

V Základní škole TGM v Náchodě je momentálně 42 dětí ukrajinských uprchlíků. Některé mají denně až čtyři hodiny češtiny, k ostatním se pak připojují jen na určité další předměty.

Spustit audio

Související