Na ZUŠ v Novém Městě nad Metují docházejí ukrajinské děti. V tanečním oboru je jich hned několik

6. duben 2022 08:07

Do Základní umělecké školy v Novém Městě nad Metují začaly chodit ukrajinské děti. Navštěvují například taneční obory. V tomto případě jde o dívky ve věku mezi čtyřmi až čtrnácti lety. A jak jsme si na jedné z lekcí stačili všimnout, dobrá znalost cizího jazyka není v tomto případě vlastně vůbec důležitá. 

Čtěte také

Učitelka tance Lída Válková právě rozdala děvčatům úkoly. Dívala jsem se, jak se dorozumívá s ukrajinskými dívkami. Tady je velká výhoda v tom, že se může spousta věcí přímo ukázat.

„Ano, my v podstatě spolu nemusíme příliš hovořit, děvčata tancují to, co já jim ukazuji. A napodobují ostatní ve skupině.“

Zeptám se Máši, odkud k nám přijela? „Ze zakarpatské oblasti. Tancování se mi moc líbí, doma jsem chodila na gymnastiku.

Čtěte také

Jak se vlastně daří začleňovat ukrajinská děvčata do českého kolektivu, do tancování, do sportování nebo do zajímavého kroužku? „Pro nás je to při tanci bez problémů, protože nepotřebujeme jazyk. Ale zároveň je to dost nepravidelní, protože děvčata mají různý program a stará se o ně víc rodin i dobrovolníků. Takže jejich docházka je zatím taková střídavá.

V kroužku jsou ovšem různé výkonnostní kategorie a různě. Co se týká ukrajinských dětí, tak je tady maličká sedmiletá holčička, ale i větší a starší. „Samozřejmě, to poznáme hned, kdo na jaké úrovni a co dělal. Máme tady Katju, která je velmi talentovaná a contemporary už dělala 7 let. Její výkony jsou opravdu ohromující.

Čtěte také

Stačila jsem i také všimnout, že se tady docela svižně domlouvá s Ukrajinkami Adéla. Dokáže se domluvit, i když ukrajinsky nemluví. „Nemluvím, ale tak to motáme všechno dohromady. Je to taková ukrajinštino - čeština. A trávíme spolu i volný čas, každý víkend si zajistíme nějakou akci i s celou jejich rodinou.

Hodiny tance na Základní umělecké škole v Novém Městě nad Metují se pro české i ukrajinské děti konají dvakrát týdně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související