Základní školy v Hradci Králové chystají zápisy do prvních tříd. Letos přijdou i děti z Ukrajiny

29. březen 2022 07:28

V Hradci Králové se letos zápisy do prvních tříd základních škol uskuteční v pátek 8. dubna a v sobotu 9. dubna. Děti tak po dvou letech pandemie koronaviru přijdou do školy osobně. Hradecké školy budou přijímat i děti z Ukrajiny. Ty budou mít v Hradci Králové zápis 10. června.

Čtěte také

„Máme to ošetřené tak, že si od 1. dubna budou moci vyplnit rodiče elektronickou přihlášku,“ říká ředitel Základní školy Bezručova František Obr.

V Hradci Králové budou zápisy do prvních tříd v pátek 8. dubna a v sobotu 9. dubna. „Letos bychom chtěli v prvním ročníku opět otevřít tři třídy s maximálním počtem celkově 78 dětí. Pokud by jich dorazilo opravdu hodně, tak bychom mohli zkusit otevřít ještě čtvrtou první třídu, jako jsme to udělali před pěti lety."

V Hradci Králové se letos zápisy do prvních tříd základních škol uskuteční v pátek 8. dubna a v sobotu 9. dubna

Do první třídy plánují 10. června přijmout i děti z Ukrajiny. Do jiných ročníků přicházejí ale průběžně. „Z Ukrajiny nám dodnes nastoupilo do školy 7 dětí a ve čtvrtek přijdou další čtyři. Takže tento týden to bude 11 nově příchozích. Děti jsou rozděleny podle věku a je to asi od 3. do 7. třídy.

Čtěte také

Na Základní škole Štefcova v Hradci Králové plánují otevřít tři třídy pro prvňáčky a podle ředitele školy Eduarda Hlávky počítají také s dalšími dětmi z Ukrajiny. „U nás je už trošku prostorový problém, takže asi nemůžeme přijmout úplně všechny. Máme v plánu otevřít tři první třídy v celkovém počtu 83 žáků. Pro ty ukrajinské děti bude těch míst jistě méně, protože kapacita školy je už poměrně naplněna.

„V současné době je těch ukrajinských dětí 13 a plánujeme, že bychom jich tak ještě 10 až 15 vzali v tom dodatečném zápisu, dodává Eduard Hlávka.

Podle hradeckého magistrátu se letos k zápisu chystá více než 900 dětí.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související