Nesouhlas s válkou vyjádřili studenti broumovského gymnázia nahrávkou vlastní verze ukrajinské hymny

27. březen 2022 08:40

Originálním způsobem se rozhodli vyjádřit nesouhlas s válkou na Ukrajině studenti broumovského gymnázia. Sešli se proto v nahrávacím studiu benediktinského kláštera a vytvořili vlastní verzi ukrajinské hymny. 

Pod vedením zkušeného muzikanta Aleše Březiny zkomponovali hudbu, složili český text a v profesionálním studiu vzali do rukou i hudební nástroje.

Více než desítka studentů zaplnila maličkou místnost nahrávacího studia v nejvyšším patře benediktinského kláštera, aby společně udělali velké gesto.

Čtěte také

Ukrajinská hymna mohla vzniknout díky podpoře hudebního skladatele Aleše Březiny, který v klášteře právě v těchto dnech komponuje hudbu pro film o svaté Anežce České. „Já jsem si říkal, že když dostanu takový dar, měsíc pobytu na tak krásném místě, tak bych chtěl něco z toho, co normálně dělávám, nabídnout i tady.“

Začal proto docházet na hodiny hudební výchovy na místní gymnázium. Nápad nahrát studentskou verzi ukrajinské hymny prý vznikl velmi rychle. „Pak už se to rodilo v podstatě samo. A vzhledem k současné situaci nás napadlo, že taková jednotící by mohla být ukrajinská hymna.

Ve studentské verzi ukrajinské hymny zazní dvoje housle, viola, violoncello, dvě akustické kytary, dvě elektrické, basa a bicí.

Čtěte také

Podle učitelky Evy Kroupové tenhle počin ale není jenom o hudbě. Může vést k dalšímu zamyšlení a třeba i debatám mezi samotnými studenty. „Určitě to probouzí nějaké nové otázky a diskusi. I naše zpěvačka vymyslela vlastní text na hudbu, což si myslím, že byl jeden z výborných nápadů, protože se projeví osobně a současně i obecně.

To, že studenti berou tenhle úkol vážně, je vidět na každém kroku. Třeba i na klášterní chodbě před studiem, kde na zemi sedí trojice mladých kytaristů a zpěvačka Sabina Hartová. Právě ona složila k hymně český text. „Já jsem se snažila stále udržet onu myšlenku, která je v originálním ukrajinském textu. Abych nepřešla na něco úplně jiného. Je to zejména o hrdosti a svobodě státu, kde se dává najevo, že se nikdy nevzdají.

Studenti broumovského gymnázia vyjádřili svůj postoj k válce a nahráli vlastní verzi ukrajinské hymny

Kdo by si chtěl poslechnout ukrajinskou hymnu v podání studentů, bude mít možnost na webových stránkách gymnázia v Broumově.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související