V Náchodě nabízejí zájmové kroužky pro ukrajinské děti. Mohou si najít kamarády a naučit se jazyk

18. březen 2022 08:07

Středisko volného času Déčko Náchod nabízí kroužky pro ukrajinské děti. Jde o nezaplněná místa ve stávající nabídce, kterou organizace doplnila o informace v ukrajinštině. Podle ní budou mít děti z válkou postižené země díky kroužkům lepší příležitost začlenit se do našeho prostředí a najít si tu české kamarády.

Čtěte také

Vedoucí tanečního kroužku Jaroslav Karásek má právě hodinu s českými děvčaty. I v této skupině jsou volná místa, která Déčko nabídlo ukrajinským dětem.

Příležitostí na zaplnění volného času je tady pro ně ale mnohem víc. „Na některém kroužku máme třeba čtyři volná místa na jiném zase jedno. Dali jsme nabídku na náš facebookový profil i v ukrajinštině. A tak si děti, pokud neumí česky, mohou vybrat ve svém rodném jazyce.“

Nabídka zahrnuje jak výukové kroužky, tak také třeba sportovní nebo výtvarné. „Je tam keramika, sportovní jumping, badminton, těch kroužků je tam víc.

Čtěte také

Protože se volnočasové centrum zaměřuje z velké části na evropské programy, nemají lektoři obavy z jazykové bariéry. „Jazykovou vybavenost samozřejmě máme. Pokud by ten žák něčemu nerozuměl, tak jsem mu schopen vše dovysvětlit. A spousta mladých Ukrajinců mluví anglicky.

Podle ředitelky střediska Kateřiny Hiebschové může s jazyky pomoci právě společně strávený čas. „My jsme se rozhodli nabídnout kroužky ukrajinským dětem, protože vidíme velký smysl v potkávání českých a ukrajinských dětí. Věříme, že se nám tím podaří přirozeněji překlenout jazykovou bariéru, kterou ty děti mají.

Jak je to s financováním kroužků?

Protože jde o středisko volného času, musí se nabízet za úplatu. O tu se ale děti z Ukrajiny v tomto případě obávat nemusí. „S našimi kolegy jsme se dohodli a udělali jsme si takovou sbírku. Takže jsme se tímto rozhodli ukrajinské děti podpořit.

Kroužky pro ukrajinské děti budou fungovat prozatím do května, kdy oficiálně končí i pro ty české.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související