Po celé republice vznikají adaptační skupiny pro děti z Ukrajiny. Mají podpořit jejich začlenění

18. duben 2022 08:06

V posledních dnech začaly po celé České republice vznikat takzvané adaptační skupiny pro děti z Ukrajiny. Ty mají podpořit jejich psychické zdraví a pomoct jim zvyknout si na české prostředí. V jedné takové nové adaptační skupině v Hradci Králové zjišťoval podrobnosti reportér Jakub Vik.

Jak taková adaptační skupina funguje?

V tomto případě funguje velmi podobně jako běžná školka. Jsou tu děti od tří do šesti let. Právě stojím před budovou skautské klubovny v Labské Kotlině v Hradci Králové, kam se od rána scházejí děti s rodiči.

Čtěte také

Tuto adaptační skupinu před dvěma dny zřídila Univerzita Hradec Králové a momentálně se zde přihlášeno 12 dětí. Maximum ve skupině je 15 míst, ale univerzita je připravena v případě potřeby ještě skupinu rozšířit.

Rozdíl oproti klasické školce je zejména v tom, že rodiče tu mohou s dětmi v kolektivu zůstat klidně i celý den. Děti mají k dispozici vybavenou hernu, chodí i ven a učitelky s nimi už začínají zkoušet první skupinové aktivity.

Postupně se děti také začnou učit česky a připravovat se na přechod do českých mateřských a základních škol. K dispozici je tu také dobrovolník nebo dobrovolnice z pedagogické fakulty.

Univerzita Hradec Králové zajišťuje pro děti také svačiny a nedaleká jídelna poskytuje obědy. Univerzita počítá s tím, že adaptační skupina bude fungovat do konce června.

Kde všude adaptační skupiny vznikají?

Často vznikají přímo v mateřských školách, případně i v základních školách. To je nově případ Mateřské školy Čtyřlístek ve Švendově ulici, kde skupinu zřídlo město Hradec Králové.

Čtěte také

Další takové zařízení by mělo brzy vzniknout v prostorách hradecké střední průmyslové školy stavební.

Skupiny ale mohou vznikat například v domovech dětí a mládeže, to je případ Vrchlabí a Náchoda.

Jinak obecně jsou adaptační skupiny určeny pro děti od 3 do 15 let. A rodiče musí doložit, že děti mají všechna povinná očkování. Například právě tady museli už kvůli tomu jedno dítě odmítnout.

Ministerstvo školství také přislíbilo příspěvek zřizovatelům. Celkově může jít na adaptační skupiny jedna a čtvrt miliardy korun. Podle ministra školství Petra Gazdíka z hnutí STAN je ale možné, že se v případě potřeby peníze ještě navýší.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související