Část dětí ukrajinských uprchlíků nenastoupila v září do školy. Blokují tak ale místo pro své krajany

6. září 2022 08:05

Do českých škol na začátku září nenastoupila část dětí ukrajinských uprchlíků. Přesná čísla Ministerstvo školství zatím nezná, ale například jen v Náchodě jde o desítky dětí. Školy teď zjišťují, jestli se děti s rodiči odstěhovaly nebo mají k absenci jiný důvod. 

Od začátku září postrádají na Základní škole TGM v Náchodě dvacítku ukrajinských dětí. S pomocí překladatelky tak zjišťují, proč vlastně v lavicích chybí. „Dobrý den, tady Základní škola TGM Náchod.“

Čtěte také

V tomto případě se nepodařilo spojit s rodiči, ale pouze s rodinnou známou. Ta tvrdí, že se dospělí i děti chystají z Česka odjet. „A proto nebudou tady do školy chodit.

Děti by ale i tak měly do školy chodit až do doby odjezdu. Rodiče je navíc musí oficiálně z výuky odhlásit. Ukrajinka slibuje, že rodině vzkaz vyřídí.

V jiném případě se škole daří spojit přímo s matkou dvou dětí, které ve škole chybí. Žena jejich absenci nejprve vysvětluje tím, že se dceři a synovi ve škole nelíbí. Po upozornění, že je školní výuka v Česku povinná pak tvrdí, že děti budou mít online výuku z Ukrajiny.

Čtěte také

To ale český vzdělávací systém momentálně neumožňuje a pedagožka tak matku žádá, aby situaci přišla do školy osobně řešit.

Podle zákona zástupci škol mají absentující děti začít shánět po patnácti dnech, tady ale potřebují mít jasno co nejdříve. Kapacita školy je totiž papírově naplněná a nejde tak přijmout jiné ukrajinské děti, které naopak o výuku stojí.

„Které se třeba přistěhovaly později než děti, které k nám už do školy chodily. A tyto děti teď marně shání ve školních lavicích místo, vysvětluje učitelka Základní školy TGM Ivana Tomková.

Čtěte také

A takových případů je v Náchodě víc. Potvrzuje to vedoucí odboru školství městského úřadu Iveta Lukešová. Ta může rodičům, kteří své děti do školy neposlali a situaci nevysvětlí, uložit pokutu. „Podle školského zákona mohou dostat pokutu až 5 tisíc korun za zanedbávání péče o povinnou školní docházku. Já ale doufám, že takto daleko to nikdy nedojde.

Dohledat část ukrajinských uprchlíků je ovšem složité. Původní telefonní kontakty už na ně často neplatí a na uvedených adresách nebydlí.

Kolik ukrajinských dětí zatím v tuzemských školách absentuje, bude Ministerstvo školství vědět v průběhu září.

Spustit audio

Související