Do českých základních škol přicházejí k zápisu ukrajinské děti, které od září nastoupí do 1. třídy

11. červen 2022 07:50

V těchto dnech chodí na základní školy po celé České republice děti ukrajinských uprchlíků a přihlašují se do prvních tříd. Zápisy začaly také v Hradci Králové a na jedné z tamních základních škol zjišťoval podrobnosti reportér Jakub Vik.

Čtěte také

Na Základní školu Josefa Gočára v Hradci Králové zatím nedorazilo žádné ukrajinské dítě k zápisu. Děti mohou s rodiči přijít až do 17. hodiny, takže na to mají dostatek času. Ale mnoho dětí tu dnes nečekají, protože jde pouze o speciální zápis pro děti z Ukrajiny. Pro české děti uspořádaly školy zápisy už dříve v dubnu.

Dnešní zápis se uskuteční ve sborovně, připraveny jsou tu i drobné dárky pro děti. Zaujal mne česko-ukrajinský slovníček určený právě pro děti od 6 let.

Na budoucí prvňáčky tu se mnou čekají dvě učitelky prvního stupně, které budou jak s dětmi, tak i s rodiči pracovat.

Jak takový zápis probíhá, je v něčem jiný, než byl zápis pro české děti?

Čtěte také

Ano. Samozřejmě se počítá s tím, že tyto děti pravděpodobně nebudou rozumět česky. Proto je tu připravena také učitelka vyučující ruský jazyk. Ta je k dispozici pro překládání a umí také anglicky.

Samotný zápis bude o něco jednodušší než ten pro české děti. Protože učitelky nebudou například zjišťovat správnou výslovnost. Zaměří se tedy na základní komunikaci, barvy, počty na počitadle nebo jak se děti ve škole cítí. Jde tedy spíše o motivační rozhovor než zkoušení dovedností dětí.

Kolik ukrajinských dětí by tedy mohlo do prvních tříd v září nastoupit?

Například právě zde na Základní školu Josefa Gočára v Hradci Králové by se vešlo už jen několik dětí. Jinak jsou třídy prakticky už naplněny.

Čtěte také

Co se týče celého Hradce Králové, tak vedení magistrátu nezná úplně přesné číslo kolik ukrajinských dětí by mohlo přijít k zápisu. Počítá se přibližně se 40 až 60 dětmi na všech hradeckých školách dohromady.

Každopádně platí, že nebudou vznikat žádné nové třídy, ale děti se budou integrovat do běžných tříd s českými žáky.

Jen ještě připomenu, že do českých škol už samozřejmě chodí starší ukrajinské děti, které podle věku nastoupily do určených tříd po svém příjezdu do České republiky.

Na závěr dodejme, že zápisy do hradeckých mateřských škol uspořádá magistrát 22. června od 14:00 do 17:00 hodin ve zdejším Adalbertinu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související