Někteří rodiče nemají peníze na školní obědy pro své děti. Vznikl projekt, který je poskytuje zdarma

12. květen 2022 10:40

Zájem o obědy pro školáky zdarma v Královéhradeckém kraji roste. Přibývá rodin, které nemají na to, aby dětem jídlo platily. Kolika školákům zajišťuje nezisková organizace Women for women obědy zdarma? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

V současné době je to téměř 570 dětí v celém Královéhradeckém kraji na více než 70 školách. Nejvíce jich je v Hradci Králové, ale třeba také na Trutnovsku, konkrétně ve Vrchlabí nebo v Žacléři.

Mluvila jsem také s lidmi z diakonie a ta má v rámci kraje čtyři školy a zhruba deseti procentům dětí v nich jsou také školní obědy hrazeny.

Podle organizace a některých škol se dá předpokládat, že zájem o pomoc dětem z chudých rodin bude dál stoupat. Proč?

Čtěte také

Už nyní je ta tendence stoupající. Zatímco v prvním roce projektu se obědy dostaly k 370 dětem v rámci celého Královéhradeckého kraje, tak každým dalším rokem tohle číslo roste, až k současným téměř 570 dětem.

Jen pro zajímavost, v rámci celé České republiky dostávalo před pěti lety díky projektu Obědy zdarma 5 214 dětí. A momentálně jich je již přes 10 000. Přibývá rodin, kterým kvůli rostoucím cenám energií a potravin peníze zkrátka chybí. Pochopitelně se zvedají i ceny samotných školních obědů a někteří rodiče prostě už na ně nemají.

Čtěte také

Připomeň nám, kdo má tedy možnost o obědy zdarma požádat?

Rodiče, kteří potřebují pomoci, by se měli obrátit na vedení školy, kam jejich dítě dochází. Následně je potom posouzena sociální situace té konkrétní rodiny. Pokud se potvrdí, že finanční situace je tam dlouhodobě vážná, tak je dítě do projektu zařazeno.

Škola potom předává informace o aktuálním počtu takových chudých školáků zřizovateli. A ten pomůže finance přes organizaci Women for women zařídit.

Cílem je opravdu pomoci těm potřebným, aby mohli se svými spolužáky na školní obědy docházet, aby nebyli vyčleňováni z kolektivu a necítili se odstrčeni.

Spustit audio

Související