Děti ze sociálně slabých rodin mají díky projektu Obědy do škol stravování zdarma

23. listopad 2017 09:15

Zaplatit dítěti obědy ve školní jídelně? Pro některé rodiče samozřejmost, jiní si to ale kvůli své finanční situaci nemohou dovolit. Právě těm pomáhá projekt Obědy do škol, díky kterému momentálně dostává jídlo ve školních jídelnách zdarma zhruba deset tisíc dětí, část z nich od září i v Královéhradeckém kraji. Máme pro vás konkrétní příběh otce samoživitele z Náchoda.

Pan Roman bydlí v Náchodě a je otcem tří dcer, každou má s jinou partnerkou. Nejstarší dcera už má v devatenácti svůj vlastní život, bydlí v Hradci Králové. Tu nejmladší, teprve dvouletou, si Roman bere při každé možné příležitosti.

Momentálně žije ve společné domácnosti s devítiletou dcerou Terezou, její matka soudem stanovené výživné neplatí a navíc se prý právě kvůli ní dostal do finančních problémů. I kvůli tomu jsou výdaje na školní obědy pro otce samoživitele nezanedbatelnou položkou.

„Dostával jsem se každý měsíc do řešení problému jak zaplatím školní obědy. Takže mi to pomohlo opravdu moc. A teď už to nemusím řešit a mám na celý rok vystaráno," vysvětluje jak mu projekt, na kterém se kromě nadace Women for Women finančně podílí také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pomohl.

To, aby měla dcera pravidelně obědy je pro něj důležité, prý by se kvůli tomu i zadlužil. „Bych si na to přinejhorším půjčil. Nebylo by pro mě dobrý, aby má dcera neměla obědy ve škole."

Od září ušetří každý měsíc zhruba čtyři sta korun, za ty teď může koupit třeba nějaké oblečení.

Školní jídelna (ilustrační foto)

Podobně je na tom v Královehradeckém kraji dalších zhruba čtyři sta dětí, nejvíc na Broumovsku a Náchodsku. Podrobnější informace se ale zjistit nedají.

Důvody vysvětluje Dan Lechmann z tiskového oddělení Krajského úřadu Královehradeckého kraje. „Jelikož v pravidlech projektu je přísný zákaz zveřejnění jaké školy se projektu účastní, nemůžeme v tuto chvíli sdělit přesná místa ani počty. Tenro krok by ohrozil čerpání peněz a tedy i celý projekt."

Celkem Královehradecký kraj přerozdělí v rámci projektu Obědy do škol v aktuálním školním roce zhruba pět milionů korun, peníze jdou přitom přímo na účty jednotlivých škol.

Spustit audio