Do školy nebo do práce s jídlem z krabičky. Jaké výhody mají kupované a vlastnoručně připravované?

5. říjen 2020

Mohlo by se na první pohled zdát, že příprava krabičky s jídlem, která ráno, než odejdeme do práce, určitě zabere nějaký čas, je v dnešní uspěchané době přežitkem. Cožpak nemáme kdekoliv po ruce fast foodové restaurace a v regálech supermarketů a benzinek k dispozici nejrůznější bagety, jimiž se určitě nasytíme?

Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně o krabičkovém stravování.

Blanka Malá a Ing. Miroslava Teichmanová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ať už chcete shodit pár kil, nebo nabrat svaly, bez dodržování správného jídelníčku se neobejdete. Že na sledování nutričních hodnot a chystání jídla nemáte čas? Ale máte! Přesvědčte se jak snadno a rychle připravit fitness jídlo na celý den i jak si pohlídat kalorie.

Trocha úsilí, spousta výhod

Nachystat si jídlo na celý den se vyplatí hned několikrát.

Čtěte také

Za prvé máte perfektní přehled o tom, co jíte - vyladíte si chutě přesně podle sebe a případně se vyhnete potravinám, na které máte alergii. Za druhé vás to vyjde levněji než kupované krabičky.

Navíc ty svoje můžete umýt a znovu použít, takže váš fitness jídelníček tolik nezatíží životní prostředí. Za třetí, když si uvaříte doma, nemusíte během dne běhat po obchodech a ztrácet čas sháněním vhodného jídla.

Ráno si dáte krabičky do tašky a máte vystaráno až do večera. A za čtvrté nebudete zapomínat pravidelně jíst.

Krabičky, váha a chytrá apka

„Nemám čas se s tím dělat." „Nechci s sebou tahat těžké misky s jídlem." „Nevím, kolik si čeho mám dát." „Nebaví mě všechno složitě vážit." Poznali jste některý ze svých argumentů, proč to nejde? A víte, že jde příprava fitness pokrmů na celý den zvládnout během necelé půlhodinky?!

Do práce nebo do školy s krabičkovou svačinou (ilustrační foto)

Když si k tomu pořídíte sadu menších lehkých uzavíratelných krabiček a digitální kuchyňskou váhu, tak se vám taška s jídlem nepronese a vážení bude otázka několika vteřin.

Čtěte také

Ani množství bílkovin, sacharidů, tuků a dalších hodnot nemusíte nosit v hlavě - stačí si stáhnout do mobilu některou z aplikací, která vám pomůže ohlídat si jak kalorie, tak i pitný režim nebo potřebný příjem proteinů a dalších živin.

Na začátku školního roku se hodí připomenout, že jako rodiče bychom si měli uvědomit, že kvalita svačin, jejich častost, chuť a rychlost, s jakou dítě svačí, a vhodný pitný režim mohou do určité míry ovlivnit i výkon dítěte ve škole, jeho soustředění a tzv. vštípivost paměti.

Rodiče mají zodpovědnost vůči dětem, pro něž je možná „sváča" z automatu hitem.

Do práce s krabičkou

Podobné řešení se však hodí i pro dospělé, kteří chápou úskalí fast foodů a většiny restaurací.

Proč si neudělat sami vhodná, jednoduchá a hlavně chutná jídla do krabiček, která si můžeme ohřát či sníst studená v práci nebo na služební cestě? Když se objevily první nabídky tzv. krabičkových diet, ukázalo se, že jde o výborný nápad, jak mít celodenní stravování pod kontrolou a dokonce nastoupit s tímto nástrojem realistickou cestu ke zhubnutí.

Jaké výhody mají kupované krabičky a jaké ty vlastnoručně připravené?

Kdo si myslí, že se nepřinutí naplánovat si den předem, co si koupit následující den do krabiček a ráno nezvládne jejich přípravu, protože někdy může být docela pracná, klidně si je může objednat od renomované firmy.

Čtěte také

Mohou mu je dovážet denně nebo týdně. Sice to přijde dráž, ale zato je to bez starostí.

A na co bychom měli dbát a dávat pozor, když si krabičky připravujeme sami? Jde vlastně o hotová jídla, která se mohou při špatném skladování zkazit.

Suroviny bychom měli nakupovat zásadně čerstvé a jídlo do krabiček připravovat raději brzy ráno než večer. Proto bychom si měli koupit chladicí tašku, chodíme-li do práce pěšky, anebo autochladničku. I na pracovišti je třeba krabičky uchovávat chlazené.

Recepty:

Muffiny z mletého masa

Základní hmota:
500 g mletého masa, 1 vejce, sůl, pepř, červená paprika, česnek, majoránka, strouhanka na zahuštění

Smícháme všechny suroviny stejně jako bychom připravovali sekanou pečeni. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky a do nich z masa vymačkáme „mističky“ silné cca 1 cm.

Náplň:
6 celých vajec, 100 ml mléka, sůl, pepř, čerstvé bylinky, cibulová nať

Postup:
Vejce rozšleháme s mlékem a dochutíme. Do každé masové mističky nalejeme náplň a doplníme dle chuti - sýrem, šunkou, zeleninou, houbami, pečeným masem. Pečeme při 180°C do zlatova.

Quinoa se zeleninou

Suroviny:
quinoa, zelenina čerstvá, zelenina konzervovaná ve slaném nálevu, pečené maso, kuličky z mletého masa nebo jiná obměna masové složky

Základem receptu je quinoa, kterou můžeme kombinovat s různou zeleninou a dalšími přísadami. Záleží jen na naší fantazii a možnostech.
Quinou vaříme podle návodu na obale a společně s ní povaříme tvrdší typ zeleniny. Po uvaření přidáme trochu oleje, provensálské koření, sůl, pepř. Do hotové směsi přidáme nejlépe konzervovanou zeleninu - např. kukuřici, fazole, cizrnu. Doplníme kousky pečeného masa, kuličkami z mletého masa, vejcem.

Quinoa (ilustrační foto)

Bulgur se sušenými rajčaty

Suroviny:
bulgur, sušená rajčata v oleji, konzervovaná nebo čerstvá zelenina (obměny - houby, předvařená červená řepa, tepelně upravené maso)

Bulgur uvaříme podle návodu. Hotový smícháme s nakrájenými sušenými rajčaty, přidáme podle chuti konzervovanou nebo čerstvou zeleninu a dochutíme.
Další možnou variantou je doplnit bulgur dušenými houbami (lze použít i nakládané žampiony), předvařenou červenou řepou, čerstvými bylinkami.
Výborně chutná doplněný ještě čerstvou zeleninou, kterou si nakrájíme na malé kousky a připravíme si ji do samostatné krabičky.
Pro milovníky masa přidáme např. grilované nebo pečené maso nakrájené na malé kousky.

Žravé bramborové placky se škvarky

Bramborové placky plněné sýrem nebo masem

Suroviny:
bramborové těsto, strouhaný sýr, uzené nebo pečené maso

Z bramborového těsta udělat placičku tenkou cca 0,5 cm. Doprostřed navrstvíme strouhaný sýr nebo kousky masa, přiklopíme druhou placičkou, přimáčkneme okraje a opečeme na pánvi nebo v troubě lehce potřené olejem. Pro zvýraznění chuti můžeme náplň doplnit hořčicí, kečupem, pestem nebo zeleninou. I v tomto receptu uplatníme individuální zvyklosti a chutě každého strávníka.

K bramborovým plněným plackám se výborně hodí zeleninový salát s medovo-hořčicovým dresinkem.
Dresink připravíme ze lžíce medu, lžičky ostré hořčice, lžíce olivového oleje, lžičky cukru, ½ lžičky soli.
Salát do krabičky je nejlépe připravit tak, že čerstvou zeleninu nakrájíme na stejně velké kousky. Dresing uložíme do samostatné krabičky a k zelenině ho přidáme těsně před konzumací.

Celou radioporadnu s Ing. Miroslavou Teichmanovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související