Podzimní hřejivé dýňové menu od Ing. Miroslavy Teichmanové. Karbanátky, muffiny i sušenky

21. říjen 2019

Pokud si na dýni chcete skutečně pochutnat, vybírejte pečlivě. Lepší jsou dýně těžké, které obsahují více dužiny. Příliš lehká dýně může být vyschlá nebo plná semínek. Zralost dýně lze rozpoznat podle malých suchých prasklin, které se tvoří na stonku, a také podle tvrdosti slupky, jež je oproti nezralým plodům spíše matná.

Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: podzimní hřejivé dýňové menu.

Jak dýně nejlépe uchovávat a skladovat?

Podzimní zásoby dýní lze uchovat několika způsoby. Při sklepním skladování postupujte podobně jako například s jablky - vyhýbejte se nezralým, nahnilým, vlhkým nebo jinak znehodnoceným kusům.

Dýňové muffiny a sušenky od Ing. Miroslavy Teichmanové

Pokud chcete mít dýně v průběhu roku k dispozici bez dalších příprav rovnou ke konzumaci, doporučuji je zpracovat, zavařit a uchovávat ve formě oblíbených kompotů nebo pyré.

Dýňové karbanátky
Suroviny:
400 h dýně Hokaido (syrové), 2 vejce, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, česnek
Zahustíme škrobem a strouhankou a můžeme smažit.

Dobrou alternativou je ale také zamražení, které nevyžaduje předchozí tepelnou úpravu. Z čerstvého plodu stačí vydlabat semínka, rozkrájet ho na měsíčky, vložit do igelitových sáčků a následně do mrazáku.

Dýňové muffiny
Suroviny:
100 g mletých ořechů, 2 lžíce lněného semínka - zlatý len, 200 g nastrouhané syrové dýně Hokaido, 200 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 1 rozmačkaný banán, 2 vejce, 1 dcl oleje, 2 dcl mléka, 1 a 1/2 prášku do pečiva, 1 lžička kořenído perníku, 1 lžička skořice

Ořechy spolu se semínkem je nejlepší opražit na sucho na pánvi a po vychladnutí rozsekat na robotu.

Dají se doma zpracovat také dýňová semínka?

Dýňová semínka doporučuji nevyhazovat. Stačí je propláchnout vodou a nechat usušit, nejlépe na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě.

dýňová semínka

Takto zpracovaná semínka se dají konzumovat bez dalších úprav. Jsou výborná například do salátů nebo na posypání pečiva.

Dýňové sušenky
Suroviny:
300 g dýňového pyré, 1 banán, 60 g mletých vlašských ořechů, 1-2 lžíce lněného semínka, 200 g ovesných vloček, 2 hrsti rozinek (brusinek), 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 3 lžíce medu, 2 lžíce oleje (kokosový), 1 lžička citronové šťávy, možno přidat cukr
Nadělit na kuličky, na plechu vytvarovat placičky asi 0,5 centimetru vysoké. Péct 20 minut při 180 stupních Celsia.

Celou radioporadnu s Ing. Miroslavou Teichmanovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související