Jak si poradit s úrodou na zahrádce. Zpracování ovoce a letní pečení. Co vykouzlíme z cuket?
Jak zpracovat nejen cukety ale i letní úrodu ovoce nám poradila Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářské školy ve Smiřicích. Jak jednoduše a rychle zavařit broskve, jaké jsou nové metody při výrobě marmelád, co použít místo chemických konzervantů a jestli je možné snížit množství cukru v zavařeninách.
Co všecfno můžeme vykouzlit z cuket? Zkuste recepty Miroslavy Teichmanové.
Cuketová topinková směs
Suroviny: 1,5 kg cukety - nastrouhat nahrubo, 2 cibule, 1 palička česneku, 125 ml olivového oleje, 3 lžičky soli, 3 lžíce cukru, 2 lžíce vinného octa, 400 gramů drcených rajčat, 1-2 lžičky chilli
Postup: Vše promícháme, dáme do pekáče a při 180 stupních necháme v troubě péct hodinu až hodinu a půl. Pak nabereme do skleniček, zavřeme a otočíme na chvíli dnem vzhůru. Směs je výborná na topinky, pod maso, na pizzu, na slané koláče a podobně.
Cuketový sachr dort
Suroviny: 250 g hladké mouky, 250 g cukru, 300 g cukety (až nebudou cukety, můžeme použít jablka), 100 g tuku (Hera nebo máslo), 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 40 g kakaa
Postup: Tuk, cukr a vejce utřeme a postupně přidáváme střídavě mouku a nastrouhanou cuketu. Pokud se vám bude těsto zdát tuhé, můžete přidat trochu mléka. Dáme do vymazané dortové formy a pečeme na 180 stupňů zhruba 40 minut. Na závěr vychladlý dort potřít marmeládou a čokoládovou polevou.
Slaný cuketový koláč
Plátky chleba namočíme ve vajíčku rozšlehaném ve smetaně; dáme na dno vymazané formy a zapečeme asi 7 minut na 200 stupňů.
500 g cukety nastrouháme a podusíme se solí, pepřem a sýrem (může být i s vajíčkem).
Směs navrstvíme na zapečený chleba, poklademe plátky rajčat a posypeme drobenkou ze strouhanky a strouhaného sýra; pokapeme olejem a zapečeme na 200 stupňů kolem 50 minut.
Všechny rady Miroslavy Teichmanové se dozvíte, když si naši radioporadnu poslechnete v audioarchívu.
Související
-
Martina Hloušková a sirupy vyráběné tradičním způsobem podle...
Sirupy, které ručně Martina Hloušková vyrábí podle receptur našich předků, obsahují pouze přírodní suroviny. Všechny byliny sbírá jedině na čistých místech, ručně, ...
-
Sezóna pálení ovoce začala letos výrazně dřív. Urodilo se a pálenice čekají rekordní provoz
Letošní sezóna je podle pěstitelů mimořádně bohatá na úrodu ovoce. A protože jednou z oblíbených metod zpracování je pálení, rozjel se provoz pěstitelských pálenic naplno.
-
Plot si můžete vypěstovat a vlastní ovoce je nejsladší. Zakládáme zahradu s Markétou Šebestovou
Zahradní architektka Markéta Šebestová hostem naší radioporadny. Téma: zakládáme novou zahradu. Jak svůj sen proměnit ve skutečnost?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.