Sezóna pálení ovoce začala letos výrazně dřív. Urodilo se a pálenice čekají rekordní provoz

21. červenec 2018 11:01
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Urodilo se a domácí pálenice jedou naplno

Letošní sezóna je podle pěstitelů mimořádně bohatá na úrodu ovoce. A protože jednou z oblíbených metod zpracování je pálení, rozjel se provoz pěstitelských pálenic v Královéhradeckém kraji opravdu naplno. A ve srovnání s minulým rokem i výrazně dřív. 

Už první týdny naznačily, že zájem pěstitelů o domácí slivovici nebo meruňkovici bude letos v Královéhradeckém kraji opravdu značný.

„Já jsem loni nakládal první jablka 12. září, protože švestky vůbec nebyly. No a letos jsem začal 27. května," dívá se do papírů Jiří Horák, majitel Lhotecké pálenice na Trutnovsku.

Pálenice jedou na plno. V Hradci Králové vám udělají pálenku třikrát přepálenou!

V práci je každý den od rána do noci, protože ovoce se opravdu urodilo rekordní množství. Rekordní provoz čekají v Češově na Jičínsku - tam funguje pálenice sedmnáctým rokem a takový zájem, jako letos, nepamatují. Přijet ale můžete i s menším množstvím, než s plným sudem.

„Švestky, 18 kilogramů. Na jednu lahev, asi. Manžel si dá vždy večer štamprličku," popisovala Marie, která si přivezla švestek právě asi na jednu lahev pálenky.

Většina ze zájemců ale vozí ovoce víc, říká Iva Labaštová z pálenice v Češově. Na litrovou lahev je totiž potřeba přes deset kilo ovoce. „Každé ovoce má jinou výtěžnost. A záleží i na konkrétním roku, kolik je sluníčka a kolik je vláhy. Třešně mají třeba, když je dobrý rok, 13 kilo na litr. Když je horčí rok, tak třeba i 16 až 17 kilogramů na litr pálenky."

Pálenice jedou na plno. V Hradci Králové vám udělají pálenku třikrát přepálenou!

Ovoce má být vždy takové, abyste ho měli chuť i sníst. Nic padaného, nahnilého nebo spolu s trávou shrabaného na jednu hromadu - to se pak vypálit buď nedá nebo je to na chuti výsledného produktu znát. To ale zákazníci obvykle vědí.

Josef Straka přijel do Češova až z Jablonce a přesně věděl co veze i jak to nakonec bude nejspíš chutnat. Pěstitelské pálenice v kraji nabízejí profesionální zpracování na technologiích, které jsou každý měsíc kontrolovány celním úřadem. Jiří Horák napočítal na svém zařízení třiadevadesát plomb a pečetí a několik míst, která je potřeba kvůli měření kalibrovat.

Pálenice jedou na plno. V Hradci Králové vám udělají pálenku třikrát přepálenou!

I když se dá vypálit prakticky jakékoli ovoce, třeba s banány byste neuspěli, usmívá se Iva Labaštová: „Nene, protože pěstitelské pálení je zákonem upraveno. Ovoce musí být z vlastního nebo pronajatého pozemku. Nebo jako naturální plnění od zaměstnavatele. A nevím tom, že by tady u nás někdo pěstoval banány."

A ještě dodejme, že za litr hotového padesátiprocentního alkoholu zaplatíte v pálenicích obvykle do 200 korun, provozovatel za vás totiž odvede i spotřební daň. A na rodinu si můžete nechat vypálit omezené množství, odpovídající 30 litrům stoprocentního alkoholu.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související