Zavařovaly a sušily už naše babičky. Jak tedy na to? Ví Miroslava Teichmanová

29. červenec 2015

Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářké školy ve Smiřicích byla hostem naší Radioporadny ve středu 29. července 2015 po 11. hodině. Téma: Konzervování potravin aneb jak si správně zavařit nebo usušit dobroty a laskominy.

Ovoce a zeleniny je v létě dostatek. Obojí je nezbytnou součástí našeho stravování, ale málo druhů lze uchovat po sklizni delší dobu. Už naše babičky konzervovaly, aby měly dostatek na zimu.

Abychom zabránili zkáze ovoce a zeleniny, měli bychom si tyto potraviny bohaté na vitamíny zajistit na zimu.

Proto využijeme různé druhy konzervace jako je:

Zavařování. Ilustrační foto

- sterilace (konzervování při vysoké teplotě)
- zahušťování tekutých a polotekutých hmot (marmelády, povidla, pasty, protlaky)
- sušení (odnímání vody)
- konzervace použitím cukru, soli, octu a dalších chemických konzervačních prostředků

A jak to vše udělat, aby se nám výsledek nezkazil a aby chutnal nám i všem našim blízkým? To už se dozvíte od Ing. Miroslavy Teichmanové ze Střední potravinářké školy ve Smiřicích, která bude hostem naší Radioporadny ve středu 29. července 2015 po 11. hodině.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.