Konzervování potravin aneb jak si správně zavařit. Zkuste i netradiční kombinace ovoce a zeleniny

23. červenec 2020

Ovoce a zeleniny je v létě dostatek. Obojí je nezbytnou součástí našeho stravování, ale málo druhů lze uchovat po sklizni delší dobu. Už naše babičky konzervovaly a zavařovaly, aby měly dostatek na zimu.

Miroslava Teichmanová ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: Konzervování potravin aneb jak si správně zavařit a na co dát pozor.

Ing. Miroslava Teichmanová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Abychom zabránili zkáze ovoce a zeleniny, měli bychom si tyto potraviny bohaté na vitamíny zajistit na zimu.

Proto využijeme různé druhy konzervace jako je:

- sterilace (konzervování při vysoké teplotě)
- zahušťování tekutých a polotekutých hmot (marmelády, povidla, pasty, protlaky)
- sušení (odnímání vody)
- konzervace použitím cukru, soli, octu a dalších chemických konzervačních prostředků

Pár dobrých rad před tím, než se pustíte do zavařování

Poznat, jestli je marmeláda už dost tuhá, je snadné. Stačí, když jí trochu kápnete na talířek a zkusíte s ním zahýbat. Měla by zůstat v celku a mít gelovitou konzistenci. Pokud je moc tekutá, přidejte želírovací cukr nebo lžičku kyseliny citronové.

Čtěte také

Skleničky a víčka pečlivě umyjte a nechte uschnout. Nemusíte používat nutně jen klasické zavařovačky, ale třeba na želé nebo marmelády se skvěle hodí například skleničky od dětské výživy. Přesvědčte se ale, že víčka dobře těsní - počítejte s tím, že je budete hned po naplnění otáčet dnem vzhůru.

Pěnu, která se při vaření ovoce s cukrem tvoří na povrchu, průběžně sbírejte. Nejenže nevypadá dobře, ale také může snížit trvanlivost zavařeniny.

Snadné plnění

Při plnění sklenic používejte přiměřeně velký trychtýř, který vám usnadní a urychlí práci. V obchodě dostanete speciální široké trychtýře - nálevky.

Zavařovaly už naše babičky. A dobře věděly proč (ilustrační foto)

Sklenice by neměly být vystavovány extrémním teplotním šokům, protože hrozí jejich prasknutí. Riziko prasknutí zmenšíte, když sklenici obalíte mokrým hadrem, než do ní nalijete horkou hmotu. Nepoužívejte sklenice, které jsou naprasklé nebo mají odlomený kraj, špatně by těsnily.

Čtěte také

Po skončení sterilace je nutné sklenice vyndat ze zavařovacího hrnce a nechat vychladnout - kdyby bylo ovoce vystaveno působení tepla příliš dlouho, ztratilo by zbytečně konzistenci, tvar i barvu.

Domácí kompoty a zavařeniny uchovávejte ideálně v chladu a na temném místě. Pokud nemáte sklep, postačí i spíž nebo skříň na potraviny. Vyhýbejte se ale extrémně nízkým nebo vysokým teplotám. Po otevření je skladujte v ledničce a spotřebujte v co nejkratší době.

Co zavařovat: třešně, okurky, rajčata i broskve

Zavařovat lze prakticky všechno, co vám roste na zahradě nebo dostanete od příbuzných z venkova.

Čtěte také

Méně zralé ovoce má více pektinů, takže budou marmelády a kompoty hezky tuhé; zralostí ovoce pektiny ztrácí, ale zase je pak výsledný produkt sladší i bez přidaného cukru.

Vybírejte zásadně zdravé, nenahnilé a nenatlučené plody. Švestky, meruňky a podobně vypeckujte. Menší plody nebo ty, které jdou hůř zbavit pecky, můžete napřed trochu rozvařit, pak propasírovat přes cedník a pokračovat ve vaření s cukrem nebo želírovacím cukrem.

Zavařeniny od Miroslavy Teichmanové

Recept na houbový salát

Základ:
80 dkg papriky nakrájené na nudličky, 50 dkg cibule nakrájené na kolečka, 2 dcl oleje, 4 malé rajčatové protlaky, 10 dkg cukru, 2 dkg soli

1 kg hub nakrájet na kostky a krátce ve vroucí osolené vodě povařit. Houby scedit a zamíchat do základu.

Nálev:
1 dcl vody, 2 dcl octa, 15 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 5 bobkových listů

Horký nálev nalít na houby v základu. Naplnit skleničky, uzavřít a sterilovat 20 minut.

Recept na citrusový pečený čaj s mátou

Suroviny:
1 kg citrónů, 0,5 kg pomerančů, 0,25 kg červeného rybízu, 3 lžíce cukru, hrstka sekané čerstvé máty

Postup:
Citrusy oloupeme a nakrájíme na kostičky, odstraníme semínka. Vložíme je do pekáče a smícháme s cukrem. Pečeme cca 45 minut při 160°C. Přidáme odstopkovaný rybíz a pečeme dalších 15 minut. Nakonec vmícháme čerstvě nasekanou mátu a pečeme ještě 5 minut (ne déle, máta by zhnědla). Pečený čaj naplníme do skleniček, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

A jak to vše udělat, aby se nám výsledek nezkazil a aby chutnal nám i všem našim blízkým? Celou radioporadnu s Miroslavou Teichmanovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související