Hradecké muzeum, největší v kraji, nabídlo ukrajinským partnerům prostory ve svých depozitářích

2. březen 2022 07:34

Muzeum východních Čech v Hradci Králové nabídlo ukrajinským partnerům volné prostory ve svých depozitářích. Oslovilo je prostřednictvím českého výboru mezinárodní rady muzeí ICOM. V případě potřeby by v krajském městě mohly být dočasně uložené nejcennější předměty z ukrajinských muzejních sbírek, které ohrožuje válečný konflikt.

Čtěte také

Obrovská skříň se posouvá na druhou stranu místnosti a je plná šuplíků. „Teď se nacházíme v prostoru, který bude sloužit muzeu jako depozitář,“ říká zástupce Muzea východních Čech v Hradci Králové Jaroslav Zámečník.

Právě ukazuje zbrusu nové depozitáře určené pro sbírkové předměty. A jsou to právě tyto prostory, které by v případě potřeby mohlo muzeum poskytnout pro uložení vzácných předmětů z Ukrajiny. „Určitě bychom byli schopni část prostor uvolnit pro případné uložení sbírek ze zahraničí.

Volný prostor má muzeum podle ředitele Petra Grulicha díky momentálnímu stěhování svých sbírek. „Muzeum východních Čech se vystěhovává z dočasných depozitářů do nového depozitáře. Takže bychom to stěhování zastavili.

Podle Petra Grulicha přináší válečný konflikt vždy ohrožení pro muzejní sbírky. Při sledování současného vývoje ale přiznává, že se nezdá příliš reálné, aby se podařilo je do Hradce Králové přesunout.

„Zprávy jsou velmi kusé. Víme například, že z Kyjeva nemohli muzejníci evakuovat vůbec nic. Většinou dokázali pouze přesunout věci do sklepů nebo prostě někam pod zem.

Čtěte také

Reálně ředitel největšího muzea v Královéhradeckém kraji Petr Grulich vidí pomoc ukrajinským institucím po skončení konfliktu. „Myslím si, že velká role českých muzeí nastane po skončení bojových akcí. Protože rozvrácená Ukrajina bude potřebovat pomoc technickou, technologickou, konzervátorskou, ekonomickou, hmotnou. Počítače a veškerou podporu tohoto typu.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové také připravuje společně s ostatními krajskými muzei rozsáhlý edukační program, který má pomoci veřejnosti s pochopením situace na Ukrajině v širších souvislostech.

Aktuálně se z Ukrajiny ozvalo město Užhorod, které rádo využije nějakou formu spolupráce po skončení konfliktu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související